Als een vriend van je een fout maakt, zou je die persoon niet zo snel veroordelen. Grappig genoeg denken we daar bij onszelf anders over. Veel mensen hebben een innerlijke stem die de hele dag door kritiek levert op je kunnen, maar weinig van zich laat horen als het om vergeving gaat. Terwijl onderzoek juist aantoont dat zelfcompassie (jezelf behandelen met dezelfde vriendelijkheid waarmee je die goede vriend behandelt) je een veerkrachtiger persoon maakt, motiverender is en goed is voor je algeheel welzijn. Een van de manieren waarop je zelfcompassie kunt oefenen? Een zelfcompassiebrief aan jezelf schrijven.
Waarom is zelfcompassie zo belangrijk?
Psycholoog en zelfcompassie-expert Kristin Neff legt uit dat zelfcompassie draait om het erkennen van je menselijkheid en met mildheid reageren op je successen, uitdagingen én tegenslagen.
Dat betekent dat je, wanneer het leven je uitdaagt, in plaats van hard en streng voor jezelf zijn (‘Waarom ben ik zo?’) je een andere route kiest. Een vriendelijke route, om precies te zijn. In plaats van zelfkritiek geven, zeg je bijvoorbeeld: ‘Dit is moeilijk voor me en ik verdien vriendelijkheid, geen kritiek.’
Door te erkennen dat je worstelt en tegelijkertijd met begrip naar jezelf en de situatie te kijken, kun je handelen vanuit zorg en zelfrespect. Dat is een stuk motiverender dan een stem dan een stem die je steeds naar beneden haalt.
Uit onderzoek blijkt dat mensen die zelfcompassie oefenen minder last hebben van angst, depressie en stress. Bovendien zijn ze veerkrachtiger bij tegenslagen, simpelweg omdat ze geen energie verspillen aan zelfverwijten.
Zo schrijf je een brief aan jezelf
Een effectieve manier om je zelfcompassie te vergroten en meer begrip voor jezelf te hebben, is het schrijven van een brief aan jezelf. Dat benadrukt Neff. Maar wat schrijf je in een brief naar jezelf? Zo pak je het aan:
- Beschrijf je uitdaging. Waar worstel je op dit moment mee? Misschien twijfel je aan jezelf, voel je je overweldigd door werk, of heb je kritiek op je lichaam. Beschrijf wat er speelt en hoe dat je laat voelen. Wuif tijdens het schrijven je emoties niet weg, maar erken ze juist. Het kan ook helpen om vooraf een korte mindfulnessmeditatie te doen om je gedachten te kalmeren.
- Verplaats je in een vriend. Stel je voor dat iemand die van je houdt (een bestaande persoon of een denkbeeldige vriend) je toespreekt. Wat zou deze persoon zeggen om je pijn te erkennen en je te steunen? Welke woorden van bemoediging en advies zou je krijgen? Schrijf een brief vanuit het perspectief van die vriend als reactie op de uitdaging waar je mee worstelt.
- Lees je brief na een paar dagen terug. Let op wat de woorden met je doen. Ook op de momenten waarop de zelfkritiek de kop opsteekt, kun je de brief er weer bijpakken om milder naar jezelf te zijn.
Nog een schrijfopdracht voor meer zelfcompassie
Een brief schrijven is een eenvoudige maar krachtige manier om je innerlijke dialoog te verschuiven en te werken aan een goede relatie met jezelf. Een andere effectieve schrijfoefening is het oefenen van dankbaarheid voor jezelf.
Schrijf elke avond drie dingen op die je aan jezelf waardeert. Het maakt niet uit wat het is, denk aan jouw eigenschappen, iets wat je hebt gedaan voor een ander of iets wat je hebt bereikt, zoals het feit dat je vandaag de rust hebt genomen om een brief voor jezelf te schrijven.
In het begin voelt dit misschien onnatuurlijk of ongemakkelijk, zeker als je gewend bent vooral streng en kritisch op jezelf te zijn. Maar blijf doorgaan. Na verloop van tijd voelen de vriendelijke woorden steeds vertrouwder en betekenisvoller aan. En dat is precies de bedoeling.
Nog meer oefeningen voor zelfcompassie? Probeer deze 5 mindful oefeningen eens
Bron beeld: Toa Heftiba via Unsplash