Zelfcompassie of Mindfulness opleiding volgen?

Bij De Mindfulness Academie ben je aan het juiste adres voor een mindfulness opleiding tot erkend MBSR/MBCT trainer
Daarnaast kun je je bekwamen als Mindful Zelfcompassietrainer via de officiële MSC-trainer opleiding. De eerste stap richting het geven van MSC-trainingen. Ook geschikt voor wie mindfulness en zelfcompassie in professionele activiteiten wil integreren. 


Mindfulness opleiding of Zelfcompassie volgen?

Bij De Mindfulness Academie ben je aan het juiste adres voor een mindfulness opleiding tot erkend MBSR/MBCT trainer op verschillende niveau’s. Daarnaast kun je je bekwamen als Mindful Zelfcompassietrainer via de officiële MSC-trainersopleiding

Mindfulness trainer worden

We leven in een bijzondere tijd. Veel is in verandering en onzeker. Juist nu zijn de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie zo nodig. De Mindfulness Academie wil graag een plek bieden aan alle nieuwe trainers en afgestudeerden die hart voor hun vak hebben en zich blijvend willen verdiepen en ontwikkelen. 

Trainen bij De Mindfulness Academie

De docenten die aan De Mindfulness Academie verbonden zijn hebben allen al vele jaren ervaring. Zowel met mindfulness, zelfcompassie als lesgeven. Het docententeam vult elkaar goed aan en werkt met plezier samen. 

Dat plezier dat wij ervaren in het lesgeven en het samenwerken hopen we ook over te dragen aan onze studenten. We staan voor kwaliteit en persoonlijk contact.

We zijn er om je te steunen, te begeleiden en sturen je graag zelfverzekerd het trainerspad op!

“Je leert snel een aantal tools om aan te bieden als trainer voor de groep. Meekijkend vanachter de schermen krijg je een beeld van hoe ingenieus de achtweekse training in elkaar zit.

Waarom wij mindfulness geven zo leuk vinden?

Rob Brandsma

Men vraagt me wel eens waarom ik na twee decennia nog steeds mindfulness onderwijs. Het antwoord is simpel: mindfulness overdragen is het mooiste werk dat ik me kan voorstellen. Het sprankelt altijd en brengt een warme gloed.

Mensen worden blijer en lichter, ook als ze naar het moeilijke kijken.

Mindfulness nodigt uit om dicht bij je hart te komen. Om weer contact te maken met waar het werkelijk om gaat. Om alle ruis van alledag, alle reactiviteit te bezien zoals die is, en terug te keren naar de kern.

Het mooie van mindfulness trainen is dat je mensen een transformatie ziet doormaken. En jij, als trainer, mag dat aanbieden, mag dat begeleiden.

Ook in de opleiding zien we transformatie. Mensen ontwikkelen zich op de punten die ze echt belangrijk vinden in hun leven. Studenten zijn vaak diep geraakt over de shift die ze doormaken. 

We zijn een van de oudste mindfulnessopleidingen in Nederland. Met docenten die vaak zelf de mindfulnessbeweging hebben vormgegeven. Docenten van Engelse universiteiten bijvoorbeeld en Jon Kabat-Zinn, die behulpzaam is geweest met een voorwoord bij ons Praktijkboek. 

Onze trainersopleiding is dus met de traditie verweven. Maar ook met de samenleving. Het is fantastisch te zien dat de studenten komen uit allerlei walks of life, verschillende interessegebieden, en daar mindfulness ook gaan toepassen. Die multi-inzetbaarheid is ook het mooie van mindfulness. Zoals Kabat-Zinn zegt: ‘You can’t put mindfulness in a tiny box’.

Als ik om me heen kijk, en ik zie de wereld van vandaag… er is zoveel twijfel, zoveel verdeeldheid… zoveel mensen zijn de weg kwijt, ook van binnen… Ik weet daar ook niet allemaal de oplossing voor, maar ik weet ik één ding zeker: met mindfulness ontwikkel je aarding, overzicht en vriendelijkheid. Deze wereld heeft mindfulness nodig, nu meer dan ooit.

Mindfulness: dat wat de wereld het meeste nodig heeft. En tegelijk, dat wat het mooiste om te geven. Het is aan jou om je over te geven aan het pad van je hart. Ik zie er naar uit om samen met je aan de slag te gaan!

Mila de Koning

Ik geef met ontzettend veel plezier les. Mensen trainen en opleiden in mindfulness en zelfcompassie brengt voor mij het beste van twee belangrijke onderdelen van mijn leven samen.

Namelijk dat waar ik zelf veel aan heb, de beoefening van mindfuness en zelfcompassie, gecombineerd met dat wat ik het allerliefste doe, namelijk lesgeven.

Het vak is zo afwisselend. Iedere groep, iedere deelnemer, iedere student maakt zijn eigen leerproces door. Daarin meebewegen met dat wat de ander nodig heeft om te leren, vind ik het mooiste van het vak. En vaak doet simpelweg de eigen mindfulness-beoefening het werk al.

Vertrouwen in het proces is soms het lastigst voor studenten. Er dienen zich obstakels aan, twijfels en soms verwarring. In onze opleiding is hier allemaal plek voor. Wij maken het niet mooier dan het is maar we steunen iedere student in zijn/haar leerproces. Zodat de student uiteindelijk met veel vertrouwen de eerste training kan gaan geven. 

Mijn stijl van lesgeven wordt door studenten vaak beschreven als down-to-earth, helder en met humor. Dat laatste vind ik ook erg belangrijk.

Zware onderwerpen komen soms voorbij, we hebben lichtheid nodig om deze te kunnen dragen. Het uitdragen van mindfulness en zelfcompassie doe ik met mijn hoofd, hart en ziel. Lesgeven is nooit saai!

 

“Ik heb dieper inzicht gekregen in mindfulness als manier van leven. Mindfulness zit in mijn hoofd, mijn lijf en in mijn hart, dat maakt dat ik de principes ook kan en wil overdragen aan anderen.”

De trainersopleiding

Om jouw toekomstige deelnemers goed te begeleiden wordt veel van jou als trainer gevraagd. Naast je eigen verdieping in mindfulness leer je in de basis- en vervolgopleiding over groepsdynamiek, omgaan met weerstand, het begeleiden van oefeningen en groepsgesprekken en compassie tonen voor strijd en lijden van deelnemers.

De trainersopleidingen zijn daarmee heel rijk en verdiepend maar – net als de training zelf – ook intensief. Onze deelnemers die terugkijken zijn verbaasd hoeveel ze in een aantal maanden kunnen leren.

De mindfulness & compassie trainersopleidingen

Basisopleiding
mindfulnesstrainer MBSR/MBCT

Kosten: € 1.295,- (excl. studieboeken)

In acht lesdagen de basisvaardigheden van het trainerschap onder de knie. Als je de vervolgopleiding hierop laat aansluiten, kun je in één jaar volledig opgeleid zijn tot mindfulness­trainer.

Vervolgopleiding mindfulnesstrainer MBSR/MBCT

Kosten: € 2.495,-
(excl. studieboeken en individuele supervisie)

Met de vervolgopleiding aansluitend op de basisopleiding wordt je in één jaar volledig opgeleid tot mindfulness­trainer.

Trainersopleiding mindful zelfcompassie MSC

Kosten: € 1.495,-
Eénpersoonskamer met volpension: € 995,-

Deze 6 daagse trainersopleiding is de eerste stap richting het geven van MSC-trainingen. En geschikt voor wie mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren.

Wat zeggen deelnemers over onze mindfulness opleidingen?

Martine Folkersma

“Ik heb zowel de opleiding mindfulnesstrainer als de opleiding zelfcompassietrainer bij Rob en Mila gevolgd.

Dat ik dat bij hun instituut ging doen was voor mij van meet af aan duidelijk. Ik had als mindfulness beoefenaar al veel gehad aan hun gedegen aanbod, dat schiep vertrouwen in de trainersopleiding. En dat is meer dan waar gemaakt.

De opleidingen zijn goed ingebed in zowel oosterse als westerse wijsheid en ik hou van de kwaliteit en integriteit waar de academie voor staat.

Je krijgt je papiertje niet zomaar. Rob en Mila heb ik leren kennen als warme, persoonlijk betrokken en zeer ervaren trainers. Met veel dankbaarheid kijk ik terug op de supervisie sessies die ik met Rob had.

En ook nu kan ik nog steeds met vragen bij ze terecht. Ik heb die hele reis als zeer inspirerend en verrijkend ervaren en mag daar als trainer nog steeds de vruchten van plukken.”

Marloes van der Wel

Marloes van der Wel“Ik heb voor deze trainersopleiding gekozen omdat ik zelf een goede ervaring had gehad met de zelfcompassietraining die ik er heb gevolgd. Mijn trainer, Mila de Koning, was ook één van de hoofddocenten bij de trainersopleiding. Wat me aansprak, was de down to earth benadering van De Mindfulness Academie en van Mila. Verder hebben zowel Mila als Rob vele jaren ervaring, met zowel trainen als opleiden. Dat gaf me vertrouwen.

De combinatie tussen zelf deelnemer zijn bij oefeningen, en vervolgens hierop reflecteren vanuit deelnemers- en trainersopzicht (in de basisopleiding), maakt dat je de training goed leert kennen en haar opbouw leert begrijpen. Vervolgens brengt de vervolgopleiding echt verdieping aan je trainerschap, door bijvoorbeeld uitgebreid bij enquiry stil te staan, bij het intakegesprek, stress en de principes van MBCT. Het contact met de docenten was prettig, ze waren goed te bereiken voor vragen en hadden zelf een open, compassievolle, mindful aanwezigheid in de training

Doordat je de mindfulnesstrainer opleiding in twee delen kunt volgen (basis en vervolg), kun je goed zelf het tempo bepalen afhankelijk van je eigen ontwikkeling. Verder is er een prettig leerklimaat, met een fijne afwisseling tussen theorie, ervaring en zelf oefenen en bevlogen en kundige hoofd- en gastdocenten.

Tenslotte is de opleiding, door de praktische insteek waarbij je veel zelf oefent met zowel trainen als mediteren, ook echt een persoonlijk leertraject, waarin ik mijn eigen patronen weer beter heb leren kennen en mijn meditatiebeoefening heb verdiept. Ik geef nu zelf de 8-weekse MBSR training en merk dat wat ik heb geleerd in de trainersopleiding me een stevig fundament geeft.”

David van Coevorden“Ik wilde mindfulness beter kunnen overdragen, en tegelijk verdiepen voor mijzelf. De trainersopleiding van De Mindfulness Academie stelde me hiertoe precies in staat.

Er is een enorme ervaring met zowel de praktische als theoretische kant van mindfulness bij de trainers, met het spectrum van deelnemers waarop je voorbereid wilt zijn, en heeft een materiaal en opbouw waar ik stap voor stap in mee kan gaan.

Van harte aanbevolen.”

Henk van der Poel

Henk van der Poel“Ik heb voor de trainersopleiding bij De Mindfulness Academie gekozen vanwege de goede berichten die ik erover vernomen had. Ik werd echt ‘gegrepen’ door de manier van lesgeven waardoor ik me naast de lesstof ook zelf meer ben gaan verdiepen.

De docenten sluiten goed aan bij de vragen van de studenten en de behoefte van de groep. Ik vond de voorbeelden en uitleg persoonlijk en inspirerend.

Mede daardoor ben ik geïnspireerd en enthousiast geworden om mindfulness zowel voor mij persoonlijk als ook zakelijk in te gaan zetten.”