Wat is zelfcompassie?
Voor veel mensen is de innerlijke criticus de luidste stem in hun hoofd. Maar wat nu als deze stem je op een vriendelijke manier ondersteunt, zonder al die oordelen en kritiek?
Wat betekent zelfcompassie?
De letterlijke betekenis van het woord compassie vindne we in het Latijn. Compassie is afgeleid van het werkwoord ‘compati’, wat ‘lijden met’ betekent.
Compassie draait dus niet zozeer om het najagen van positieve gevoelens, maar om het vermogen om ruimte te geven aan dat wat moeilijk is.
Volgens psycholoog en pionier op het gebied van zelfcompassie Kristin Neff betekent zelfcompassie dat je vriendelijk richting jezelf bent, ook als je het leven moeilijk wordt of tegenzit.
Minder streng zijn voor jezelf
Volgens Neff weten we al hoe we compassievol moeten zijn, we tonen het de hele dag door aan anderen. De kunst is nu om die compassie ook aan jezelf te geven.
Je wilt erkennen dat je mens bent, niet perfect, en jezelf steun geven als je het moeilijk hebt of tekortschiet, geen zelfkritiek.
Zelfcompassie is een krachtige manier om uitdagingen het hoofd te bieden en vooruit te komen. Niet door harder te pushen, maar door jezelf te behandelen als iemand die de moeite waard is om voor te zorgen. Precies zoals je dat bij een vriend zou doen.
Innerlijke criticus
Veel mensen kampen met een sterk ontwikkelde innerlijke criticus.
Voor anderen zijn we vaak veel vriendelijker en zorgzamer dan voor onszelf. Zolang je aan je eigen hoge eisen kunt voldoen lijkt alles goed te gaan, maar dat is vaak ook uitputtend.
En als het tegenzit, belemmert die innerlijke criticus je nog meer. Vaak geven we onszelf dan op de kop, juist in situaties die al moeilijk zijn.
Wetenschappelijk onderbouwd
Er zijn inmiddels ruim 8500 wetenschappelijke studies gedaan naar zelfcompassie en de resultaten worden eerlijke gezegd een beetje eentonig: zelfcompassie heeft een positieve invloed op je mentale gezondheid, verbetert je perspectief op het leven en stimuleert persoonlijke groei.
Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie je helpt om veerkrachtiger en emotioneel sterker in het leven staan. En nog mooier is: dat valt te leren. Zelfcompassie is en vaardigheid die je kunt ontwikkelen.
Waarom is zelfcompassie zo belangrijk?
Jouw innerlijke criticus
Veel mensen kampen met een sterke innerlijke criticus. Voor een ander zijn we vaak veel zorgzamer dan voor onszelf. Zolang je aan jouw hoge eisen kunt voldoen, lijkt alles goed te gaan, maar dat is vaak ook uitputtend.
En als het tegenzit, belemmert die innerlijke criticus je nog meer. Vaak geven we onszelf dan op de kop, juist in situaties die al moeilijk zijn.
Ben je hard voor jezelf? Vind je dat je vaak tekortschiet? Stel je hoge eisen aan jezelf? Dan is de kans groot dat jouw innerlijke criticus sterk aanwezig is. Zelfcompassie helpt om die stem om te draaien en jezelf op een betere, duurzame manier te motiveren.
Jezelf accepteren
Zelfcompassie werkt niet alleen helend als je streng bent voor jezelf of als je ergens last van hebt, het geeft ook ruimte aan de mooie kanten van het leven.
Zo biedt zelfcompassie eveneens uitkomst als je meer op jezelf wilt leren vertrouwen, je eigenwaarde wilt vergroten, betere relaties met anderen wilt opbouwen, sterker in je schoenen wilt staan en met een open en nieuwsgierige blik in het leven wilt staan.
Zelfcompassie helpt je om jezelf te accepteren voor wie je bent en tegelijkertijd brengt het je op een opbouwende manier verder. En gelukkig kun je dat leren.
Hoe vriendelijk ben jij voor jezelf?
Test jouw level van zelfcompassie met de door Kristin Neff ontwikkelde test →
Hoe ontwikkel je meer zelfcompassie?
De training Mindful Zelfcompassie
De 8-weekse Mindful Zelfcompassietraining is gebaseerd op het werk van dr. Kristin Neff en dr. Christopher Germer. Tijdens deze training leer je hoe je vriendelijker en zorgzamer met jezelf om kunt gaan, juist in uitdagende momenten.
Je ontwikkelt kwaliteiten als warmte, acceptatie, verbondenheid en moed, leert hoe je dat aan jezelf kunt richten en hoe je op een vriendelijke manier aanwezig kunt zijn met je eigen gedachten, gevoelens, emoties en ervaringen.
Voor wie is deze training?
De training is geschikt voor iedereen die:
- Last heeft van stress, piekeren, angst of somberheid
- Moeite heeft met keuzes maken
- Streng is voor zichzelf en worstelt met zelfkritiek
- Hoge eisen aan zichzelf stelt en bang is om te falen
- Zorgt voor anderen, maar zichzelf vaak vergeet
- Steeds op zoek is naar goedkeuring van buitenaf
- Verlangt naar meer zelfacceptatie en innerlijke rust
Wat leer je?
Tijdens de 8-weekse training leer je hoe je op een liefdevolle manier aanwezig kunt zijn met je eigen gedachten, emoties en ervaringen.
Je leert om jezelf op een opbouwende manier te motiveren en steunen, het vertrouwen in jezelf te (her)vinden en meer rust te vinden in jezelf. Niet door alles weg te duwen of te ‘fixen’, maar door anders met jezelf om te gaan.
Je oefent onder meer met begeleide meditaties, visualisaties, reflectieve schrijfopdrachten, groepsgesprekken en ervaringsuitwisseling. Uiteraard in een veilige setting.
De training biedt structuur en ruimte om te ontdekken wat voor jou werkt en je eigen routine of ritme te vinden.
Nu even praktisch
Twijfel je nog of deze training iets voor jou is? Vooraf vindt een telefonische kennismaking plaats waarin je vragen kunt stellen en we samen kijken of de training goed bij je past.
Past het? Dan is dit belangrijk om te weten:
- We volgen een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma waar iedereen aankan deelnemen
- De training duurt acht weken en vraagt ongeveer 30 minuten per dag oefentijd (als thuisopdracht).
- Je ontvangt een werkmap en luisterbestanden om thuis mee te oefenen.
Wat zeggen anderen over deze training?
Veelgestelde vragen over Mindful Zelfcompassie training
Mindful Self-Compassion vertaald naar het Nederlands als Mindful Zelfcompassie is een wetenschappelijk onderbouwd trainingsprogramma waar iedereen aankan deelnemen. Het richt zich op het cultiveren van zelfcompassie. MSC is een ‘mindfulness based’ compassieprogramma. MSC leert deelnemers essentiele vaardigheden en oefeningen om hen te leren op een vriendelijke, zorgzame manier met zichzelf om te gaan in moeilijke momenten en tijden van tegenslag.
MSC is geen retraite omdat we ruimte maken voor het delen van ervaringen, dit is een belangrijk onderdeel van het leerproces. MSC is geen (pyscho)therapie! Het doel van het programma is het aanreiken en aanboren van bronnen van kracht om te leren omgaan met moeilijkheden, in plaats van dat de moeilijkheden zelf een onderwerp van gesprek zijn. Zoals bij therapie wel het geval zou zijn. Deelnemers wordt gevraag persoonlijke verantwoording te dragen voor hoe zij deze bronnen van kracht in zetten bij moeilijke gevoelens en situaties.
De Mindful Zelfcompassietraining en de Mindfulnesstraining (Mindfulness Based Stress Reduction) vullen elkaar mooi aan.
Wat is nou het verschil tussen deze twee trainingen? Mindfulness leert ons te zorgen voor de ervaring die zich van moment tot moment aan dient. De mindful zelfcompassietraining leert ons te zorgen voor de persoon die ervaart – in dit geval dus voor onszelf.
Bij mindfulness ligt de focus meer op herkennen van automatische patronen die stress, onrust en spanning veroorzaken en leren om daar anders mee om te gaan.
Bij zelfcompassie ligt de focus meer op herkennen van automatische patronen van zelfkritiek die stress, spanning en angst veroorzaken en leren om jezelf met vriendelijkheid en zorgzaamheid te behandelen.
MSC is ontwikkeld als een open programma, geschikt voor psychisch stabiele volwassenen. Onderzoek heeft aangetoond dat zelfcompassie emotionele en fysieke weerbaarheid verbeterd en het heeft een potentie als een preventieve maatregel. MSC leert ons om onszelf onvoorwaardelijk lief te hebben op die momenten waarop we dat het hardst nodig hebben. Meestal ervaren we dit als positief en energie-gevend maar in dit proces kunnen ook moeilijke en pijnlijke gevoelens naar boven komen. Het gezegde: ‘Liefde onthult alles behalve zichzelf’ vat dit aspect van emotionele heling samen. Een voorbeeld: verdriet waar we eerder geen tijd of ruimte voor hadden om te verwerken kan nu toegelaten en verwerkt worden.
Eerdere ervaring met mindfulness en meditatie is geen vereiste. Maar deelnemers moeten zich vertrouwd kunnen voelen om hun eigen innerlijke ervaringen en gevoelens te kunnen onderzoeken met gesloten ogen. Deze training is niet geschikt voor mensen die momenteel psychisch onwel zijn of onder heel veel emotionele stress staan omdat het format van deze intensieve training emotioneel veel vraagt. Tevens vraagt het om goede zelf reflectieve vaardigheden en het kunnen dragen van de verantwoordelijk voor eigen psychische en fysieke gezondheid, welzijn en welbevinden.
MSC is in 2010 ontwikkeld door twee innovatieve psychologen Kristin Neff, PhD en Christopher Germer, PhD. Kristin Neff was de eerste die baanbrekend onderzoek deed naar zelfcompassie en de effecten van zelfcompassie in 2003. Christopher Germer was de eerste die mindfulness en zelfcompassie integreerde in psychotherapie al vanaf 1980. De training zoals deze nu staat is inmiddels doorontwikkeld en gebaseerd op het geven van heel veel trainingen wereldwijd op alle continenten. Ook is de training en de verschillende oefeningen en componenten van de training uitgebreid onderzocht op effectiviteit. In de training wordt dan ook een gedegen wetenschappelijke onderbouwing geboden voor de oefeningen en thema’s. Zie ook www.centerformsc.org http://self-compassion.org of https://chrisgermer.com
MSC is een op mindfulness gebaseerde compassie training. Gedurende the training worden deelnemers uitgenodigd op verschillende formele en informele oefeningen uit te proberen die gericht zijn op het faciliteren van een directe ervaring van zelfcompassie die makkelijk geïntegreerd kan worden in het dagelijks leven. De training bestaat uit educatie, begeleide korte meditatie-oefeningen, reflectie-oefeningen, het delen van ervaringen in kleine groepjes en de grote groep en suggesties voor huiswerk. De training wordt meestal aangeboden in een 8 weeks format. Maar als senior MSC teachers of MSC bieden wij de mogelijkheid om het volledige MSC programma te ervaren in dit meer intensieve format.
MSC trainers zijn opgeleid en gecomitteerd in het bieden van een veilig en ondersteunend leerklimaat. Om de veiligheid van alle deelnemers te kunnen garanderen vragen wij bij aanmelding aan deelnemers iets van hun achtergrond te delen aangaande hun fysieke en psychische gezondheid. Mocht daartoe aanleiding zijn dan kunnen wij na aanmelding contact opnemen om te kijken of deze training op dit moment geschikt is.
Mensen voor wie momenteel het intensieve MSC programma of het 8 weekse programma niet geschikt is vanwege psychische problemen kunnen zelfcompassie cultiveren in individuele therapie. In individuele therapie kan rekening gehouden worden met persoonlijke behoeften en persoonlijke kwetsbaarheden. Dit kan niet in een groep.
Bekijk onze traingen
Volg het wetenschappelijk onderbouwde trainingsprogramma in 4 dagen of 8 weken.
Of leer hoe je anderen traint
Volg de (basis)opleiding tot Mindful Zelfcompassie trainer. Gebaseerd op het werk van Neff en Germer.