Wat is mindfulness (niet)?

Mindfulness laat zich het makkelijkst uitleggen via het tegendeel. Niet mindful zijn kennen we namelijk allemaal wel.

Mindfulness

“Life is what happens to you while you are busy making other plans!”

– John Lennon –

Wat is mindfulness niet?

Niet mindful zijn kennen we allemaal. Dat zijn de momenten waarop we met onze aandacht even ‘weg’ zijn.

Zoals dat moment waarop je met een vriendin in gesprek bent, maar in gedachten vooral bij de dingen bent die je allemaal nog moet doen. Of wanneer je je laat meeslepen door piekergedachten als je hoofd net het kussen rijkt. Zo zijn er legio voorbeelden te bedenken van niet mindful zijn en iedereen zal er zeker een paar herkennen.

Wat is mindfulness wel?

Mindful zijn is precies het tegenovergestelde: met je aandacht volledig aanwezig zijn in dit moment.

Je lichaam en geest zijn op precies dezelfde plek. Je bent met je volledige aandacht bij dat wat je aan het doen bent. En om het ook écht mindfulness te kunnen noemen, moet die aandacht een bepaalde kwaliteit hebben; vriendelijk en mild.

Met andere woorden: je bent mild en vriendelijk aanwezig in het moment. Dat klinkt simpel (en eigenlijk is het dat ook), maar in het dagelijks leven blijkt dat lastiger dan gedacht.

Waarom mindfulness?

Vaak zijn we in de hectiek van de dag met onze aandacht ergens anders, of we zijn wel met onze aandacht in het hier en nu, maar zijn verre van vriendelijk of mild.

Zonder mindfulness leef je op de automatische piloot; stress en negatieve gedachten zijn de baas en je hebt weinig grip op je (innerlijke) leven. Je wordt geleefd.

Mindfulness helpt je deze patronen te doorbreken, zodat je weer grip krijgt op wat er in je omgaat, een gevoel van balans ervaart en je vanuit rust kunt handelen, ook als er weer ’s van alles op je afkomt.

Misschien herken je dit:

Mindfulness is conditietraining voor de geest​

Waarom een mindfulnesstraining volgen?

Want net zoals je lichaam fit blijft door beweging, blijft je geest sterk door regelmatige aandachtstraining. Door iedere dag wat tijd vrij te maken voor mindfulness blijft je geest in goede conditie.

In een mindfulnesstraining krijg je de handvatten die je helpen meer balans in je leven te vinden, ook (of juist) in stressvolle situaties. Je leert hoe je de spiraal van automatische gedachten over jezelf, het piekeren of gevoelens van onrust kunt doorbreken.

Die aandacht en aanwezigheid helpen je om voller in het leven te staan, jezelf beter te kennen, keuzes te maken die bij je passen en actie te ondernemen vanuit innerlijke rust, in plaats van chaos en overwhelm.

Wat levert dat je zoal op?

Wat leer je in de training?

In de training komen de volgende onderdelen aan bod:

Hoe werkt dat?

Mindfulness leer je alleen door er dagelijks mee bezig te zijn. Deze training vraagt een tijdsinvestering van ongeveer een uur per dag, zes dagen per week.

Tijdens de training word je stapsgewijze begeleid door een ervaren trainer. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen in de groep.

Je ontvangt een (digitale) werkmap en krijgt toegang tot verschillende oefeningen voor thuis.

Bekijk onze trainingen

Volg een van onze (geaccrediteerde) trainingen.

Ga thuis aan de slag

Leer meer over mindfulness en ga zelfstandig aan de slag.