Mindfulness
“Life is what happens to you while you are busy making other plans!”
– John Lennon –
Mindfulness
“Life is what happens to you while you are busy making other plans!”
– John Lennon –
Heb je wel eens last van:
- Stress en het gevoel dat je teveel dingen moet?
- Slecht slapen?
- Burn-out klachten?
- Angstige / sombere gedachten en gevoelens?
- Chronische pijn en / of vermoeidheid?
- Niet genieten omdat je je teveel zorgen maakt of moe bent?
Mindfulness, wat is het (niet)?
Mindfulness, wat is het niet?
Mindfulness laat zich het makkelijkst uitleggen via het tegendeel. Niet mindful zijn kennen we namelijk allemaal.
Dat zijn de momenten waarop we met onze aandacht even ‘weg’ zijn.
Zoals bijvoorbeeld je niet meer kunnen herinneren waar je je autosleutels gelaten hebt of terwijl je met de buurvrouw in gesprek bent in gedachten zijn bij de dingen die je allemaal nog moet doen of ….. er zijn legio voorbeelden te bedenken van niet mindful zijn.
En iedereen zal er zeker een paar herkennen!
Mindfulness, wat is het wel?
Mindful zijn is dan ook precies het tegenovergestelde. Namelijk met je aandacht volledig aanwezig zijn in dit moment.
Je lichaam en geest op precies dezelfde plek, tegelijkertijd en volledig. Je bent met je volledige aandacht bij dat wat je aan het doen bent.
Om het ook mindfulness te kunnen noemen moet die aandacht dan wel een bepaalde kwaliteit hebben, namelijk de kwaliteit van vriendelijkheid of mildheid.
Met andere woorden: je bent mild en vriendelijk aanwezig in het moment. Dat klinkt heel simpel en makkelijk (en eigenlijk is het dat ook). In het dagelijks leven blijkt dat echter toch enorm lastig te zijn.
Maar al te vaak zijn we in de hectiek van de dag met onze aandacht elders, of we zijn wel met onze aandacht in het hier en nu maar zijn verre van vriendelijk of mild.
Dan is het volgen van een mindfulness training misschien wel iets voor jou!
Nadeel van ‘niet mindful’ zijn
Een groot nadeel van ‘niet mindful’ zijn is dat je weinig greep hebt op je (innerlijke) leven omdat je er niet helemaal ‘bij’ bent op het moment dat het zich afspeelt.
Hoe vaak ben je niet met je hoofd totaal ergens anders als met je lijf? Is je lichaam bijvoorbeeld je tanden aan het poetsen terwijl je hoofd aan het piekeren is over een moeilijke kwestie.
Dit noemen we het functioneren op de automatische piloot. Op de automatische piloot kunnen je gedachten op ingesleten patronen komen die bijvoorbeeld stress en onrust tot gevolg hebben.
Het doorbreken van de automatische piloot helpt je meer greep te krijgen op je (innerlijke) leven en daardoor op een gezonde, stressbestendige en geestelijk fitte manier in het leven te staan.
Mindfulness is eigenlijk conditietraining voor de geest
Om ervoor te zorgen dat je lichaam gezond is en blijft is het belangrijk dat je voldoende slaapt, gezond eet en voldoende beweegt. Een gezonde geest in een gezond lichaam dat is wat we allemaal graag willen.
Niet altijd hebben we het voor ons zeggen over de gezondheid van ons lichaam maar we kunnen wel aan een aantal voorwaarden voldoen om ons lichaam (zo) gezond (mogelijk) te houden.
En zo is het ook met onze geest. Mindfulness is eigenlijk conditietraining voor je geest.
Door iedere dag een beetje tijd vrij te maken voor mindfulness zorg je ervoor dat je geest in een goede conditie blijft.
Wat leer je tijdens de training
Mindfulness leert je de automatische piloot uit te zetten zodat je meer in het hier en nu leeft. Bewust en aandachtig leven maakt het leven interessanter, levendiger en plezieriger.
De Mindfulness training reikt handvatten aan voor een grotere balans in je leven, ook bij moeilijke en stressvolle ervaringen.
Door middel van aandachttraining kan je de spiraal van automatische gedachten over jezelf, het piekeren of gevoelens van onrust en spanning doorbreken.
Je leert aanweziger en voller in het leven van elk moment te staan. Om zo vanuit innerlijke vrijheid, rust en wijsheid bewuste keuzes te maken en doelgericht actie te ondernemen.
Huiswerk en cursusmateriaal
Deelnemers krijgen een digitale werkmap en toegang tot een website waar alle oefeningen staan om thuis mee aan de slag te gaan.
Mindfulness kan je alleen leren door er dagelijks mee bezig te zijn. Deze training vraagt een tijdsinvestering van ongeveer een uur per dag, 6 dagen per week.
Doel
Vermindering van psychische en lichamelijke klachten, zoals stress en spanningsklachten. Beter leren ontspannen.
Verbeteren van energie en zelfvertrouwen, en beter omgaan met stressvolle gebeurtenissen.
Voor wie
De mindfulness training is een effectieve methode voor mensen die willen leren omgaan met:
- Stress
- Negatieve of angstige gedachten
- Piekeren
- Pijn
- Slaapproblemen
- Vermoeidheid
- Burn-out klachten
Onderdelen
In De Mindfulness Training komen onder andere de volgende onderdelen aan bod:
- Begeleide aandachts/meditatie oefeningen
- Eenvoudige bewegingsoefeningen
- Oefeningen om het bewustzijn in het dagelijks leven te vergroten
- Oefeningen gericht op het anders omgaan met stress, pijn en vermoeidheid
- Uitleg over de samenhang van stress en negatief denken en uitwisselen van ervaringen in een groep
Trainingen
Wil je weten wanneer welke training wordt gegeven? Klik op onderstaande button. Hier staan alle trainingen weergegeven.
Meer lezen
Op deze pagina vind je een verzameling artikelen waarin we dieper ingaan op d verschillende aspecten van mindfulness en zelfcompassie. De theorie en wetenschap achter mindfulness en zelfcompassie wordt belicht alsmede de praktische toepassing in het dagelijks leven. Elk artikel nodigt uit tot bezinning en verdieping, zodat je mindfulness en zelfcompassie op een persoonlijke en betekenisvolle manier kunt ervaren. Neem rustig de tijd om door de teksten te bladeren en ontdek wat mindfulness en zelfcompassie voor jou kan betekenen.