De basis van mindfulness – vriendelijkheid

De basis van mindfulness – vriendelijkheid

Eén van de fundamenten van mindfulness is vriendelijkheid. Die vriendelijkheid kent verschillende facetten. Maar hoe doe je dat? En wat wordt er nu precies mee bedoeld?

Het leven beschouwen met mildheid

Ten eerste betekent het mildheid. Het leven met meer mildheid beschouwen dan wij doorgaans gewend zijn te doen. We beoefenen mildheid ten opzichte van ons zelf en anderen in die in zin dat we onze oordelen over onszelf en anderen zoveel mogelijk achterwege laten. Veel van onze oordelen over onszelf en de wereld zijn namelijk helemaal niet vriendelijk.

Oordelen nemen ruimte in

Ieder oordeel dat we vellen neemt wat ruimte in en vaak gaat die ruimte ten koste van vriendelijkheid. Dat dit een direct effect heeft op onszelf en onze manier van in het leven staan merken we vaak niet eens op! Mindfulness vraagt dus om een niet-oordelende houding. Zodat er wat meer ruimte in je hoofd over blijft. Die ruimte kunnen we dan vullen met vriendelijke aandacht voor dat wat er is, in plaats van, zoals we vaak gewend zijn, met oordelen over dat wat er is.

Niet-oordelen is lastig

Jezelf voornemen om niet te oordelen is overigens erg lastig. Onze oordelen komen vaak automatisch. Soms merken we oordelen niet eens op omdat we ze als ‘eigen’ ervaren, als een deel van onszelf of ons karakter. Dan merken we oordelen niet eens op voor wat ze zijn, namelijk gedachten.

Opmerkzaamheid

Bij mindfulness beoefenen we opmerkzaamheid ten opzichte van de oordelen die we hebben. We leren onze oordelen met vriendelijke aandacht op te merken als gedachten die er op dat moment zijn. Door vriendelijke aandacht te richten op onze oordelen kunnen we met meer wijsheid en vriendelijkheid beslissen door welke oordelen we ons moeten laten leiden. En de ‘niet-helpende’ oordelen kunnen we dan met vriendelijk aandacht aan ons voorbij laten gaat.

Vriendelijkheid voor onszelf

Tevens oefenen we om onze eigen ervaringen, gedachten, gevoelens en fysieke sensaties met vriendelijkheid tegemoet te treden. Vriendelijkheid voor hoe je bent is essentieel voor het beoefenen van mindfulness. Vaak zijn wij zo bezig met anders te willen zijn dan we daadwerkelijk zijn dat we onze eigen ervaringen, gedachten en gevoelens afkeuren. We willen beter zijn, het liefst de beste. We willen geen fouten maken, geen ongemak ervaren, niet boos worden.

Mag je zijn zoals je bent?

Uiteraard mag je de intentie hebben om van jezelf een ‘beter’ mens te maken. Maar bij mindfulness vragen we je om eerst eens te leren vriendelijk te zijn voor hoe je nu bent. Met al je goede en slechte eigenschappen. En met alle gedachten, gevoelens en fysieke sensaties die je hebt. Door vriendelijke aandacht te richten op alle facetten van je ervaring en jezelf toestaan te zijn precies zoals je bent kun je met meer wijsheid en vriendelijkheid beslissen door welk deel van je ervaring je je wilt laten leiden.

Eisen aan onszelf en de wereld

Wij eisen al snel dat het leven ons goedgezind moet zijn, dat we ons ten alle tijden goed en gelukkig moeten voelen. Als dat niet zo is willen wij graag een schuldige aanwijzen (de wereld, anderen of onszelf) en gaan we aan de slag om het ‘probleem’ op te lossen. Deels is dit uiteraard een zeer efficiënt mechanisme.

Vriendelijkheid voor dit moment

Maar dit mechanisme zou nog beter ingezet kunnen worden als we leren vriendelijk te zijn voor hoe de dingen nou eenmaal zijn, hoe het leven is en hoe je zelf bent. In dit moment. Met vriendelijkheid en de wijsheid die daarmee gepaard gaat kunnen we meer bereiken in de intenties die we hebben om de wereld en onszelf te ‘verbeteren’.

Eis niet dat je gelukkig moet zijn of dat de wereld goed moet zijn. Maar treedt jezelf en de wereld met vriendelijkheid tegemoet en je zult je steentje daar aan bijdragen.

Van een betere toekomst naar een goed hier-en-nu – Loesje

Deel dit stuk