Tijdens de mindfulness-training benadrukken we altijd dat beginnen met mindfulness een kwestie is van doen. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen is. Dat, en je moet eraan denken. Dat wil zeggen, op regelmatige tijden in je dag een moment van aandacht nemen, zodat je even stopt met functioneren op de automatische piloot. Maar zo gemakkelijk is dat nog niet. Hoe kun je mindfulness in je leven brengen?
Mindfulness gewoon doen, hoe dan?
Tijdens de mindfulness-training ervaren mensen al hoe moeilijk het is om zelfstandig met mindfulness te beginnen. De eerste week krijg je bijvoorbeeld de opdracht mee om de eerste hap van een maaltijd met aandacht te eten. Dat lijkt een simpele opdracht, maar in de hectiek van het leven ben je vaak al halverwege je maaltijd voordat je eraan denkt dat je die eerste hap met aandacht had willen eten.
“Zonder oefenen geen mindfulness.“
Kun je jezelf mindfulness aanleren?
Gewoon doen dus, dat is het credo. Je wilt dat het, net zoals tandenpoetsen, een routine wordt. Wat helpt als je jezelf mindfulness wilt aanleren?
- Zet het in je agenda. Blokkeer de tijd in je agenda en zet een notificatie in je telefoon, zodat je eraan wordt herinnerd.
- Zet kleine stappen. Je hoeft niet meteen een meditatie van 15 minuten te doen. Een paar minuten bewust ademhalen, is ook mindfulness.
- Een dag zonder mindfulness is ook gewoon een dag. Soms (vaker dan je lief is) ga je het vergeten, en dat is oké. Gooi niet de handdoek in de ring, maar pak je routine gewoon weer op waar je hem hebt laten liggen.
- Gebruik een mindfulness-app. Er zijn allerlei apps die je helpen (en herinneren) om een mindfulness-meditatie te doen.
- Zoek het in de kleine momenten. Zit je in de trein? Daar kun je een mindfulness-moment van maken. Hetzelfde geldt voor het drinken van een kop koffie, een wandeling naar de supermarkt of de fietstocht naar werk. Habit stacking, heet deze bestaande techniek: je kleeft een nieuwe gewoonte aan een al bestaande gewoonte.
Lees ook: 5 tips om (weer) met mindfulness te beginnen
Welke mindfulness-oefening kan je doen?
Zoals we hierboven al schreven, helpt het – zeker in het begin – om mindfulness te zoeken in de kleine, dagelijkse momenten. Een oefening die kan helpen, is om je hersenen bewust pauze te geven.
Drink je kop koffie of thee of eet dat tussendoortje eens met aandacht. Neem de tijd om er echt van te genieten. Dus niet: je koffie drinken terwijl je tegelijkertijd dat telefoontje afhandelt of je email leest. Alsmaar doorrennen verhoogt je stressniveau en zorgt juist voor een (nog) voller hoofd.
Meer oefeningen proberen? 5 korte oefeningen voor meer mindfulness en compassie in je leven
Zoek jouw eigen mindfulness-ritme
En dan? Dan is het een kwestie van doen! Echt, meer is het niet. Zo makkelijk en tegelijkertijd zo moeilijk. Want juist in hectische en drukke tijden is het makkelijk om te denken dat je geen tijd hebt om ook nog te mediteren.
Het helpt als je duidelijk hebt wat het mediteren je oplevert, zoals meer vriendelijkheid richting jezelf en de mensen om je heen. Discipline om tóch datgene te doen waar je geen zin in hebt, het besef dat je het al goed doet én er gedurende de dag aan te denken (desnoods middels het alarm van je mobiele telefoon) zijn allemaal zaken die je kunnen helpen.
Doen: volg een mindfulness-training
In een mindfulness-training leer je hoe je mindfulness beoefent en in je leven brengt. Gedurende acht weken oefen je verschillende vormen van mindfulness-meditatie. Je leert zittend, liggend en lopend te mediteren. Je oefent iedere dag. Zonder oefenen geen mindfulness. Zo simpel is het. Het effect van de training valt of staat met oefenen. Dat is intensief en niet makkelijk.
Tijdens de mindfulness-training heb je groepsgenoten met wie je je ervaringen deelt. Zij zijn met hetzelfde bezig als jij en vinden het soms net zo lastig om het oefenen in te passen. Ervaringen hierover delen en elkaars oplossingen horen, helpt bij je eigen meditatiebeoefening.
Zelf mindfulness toepassen
Na de training begint het natuurlijk pas echt. Want nu moet je, zonder structuur van de training, het mediteren in je dagelijkse leven toepassen. Op een manier die bij je past. Dagelijks 45 minuten mediteren, zoals we tijdens de training doen, is voor de meeste mensen op de lange termijn niet haalbaar. Dus moet je gaan zoeken naar je eigen ritme. Kiezen welke oefeningen je wanneer en hoe lang gaat doen.
Zoals Mahatma Ghandi zei: “Als ik het te druk heb, betekent dit dat ik meer moet mediteren.”
Beeld: Jorj via Pexels