Mindfulness – Niet Doen versus Niets Doen

Mindfulness – Niet Doen versus Niets Doen

Mediteren wordt ook wel eens Niet-Doen genoemd. Veel mensen krijgen echter het gevoel als ze mediteren dat ze NietS-Doen. In onze opvoeding en maatschappij staat niets doen niet goed aangeschreven. Wij moeten dingen doen! Niets doen wordt al snel ervaren als luiheid. Zodra we niets doen slaat de verveling toe.

De Doe-Modus

In het dagelijkse leven staan wij eigenlijk altijd in de Doe-Stand. We zijn continue op weg. Van werk naar huis naar sportclub naar sociale activiteiten naar de supermarkt etc. Ook onze geest is continue op weg. Want gedurende alle activiteiten die ons lichaam uitvoert kan onze geest elders uithangen. Vaak al bij de volgende activiteit of bij iets wat al gebeurd is. Een en al bedrijvigheid dus.

De Zijns-modus

Als we gaan mediteren nemen we een houding aan van Niet-Doen. We creëren ruimte in de dag om even te stoppen met rennen van A naar B. We staan even letterlijk stil. Onze geest valt echter niet te stoppen. Tijdens het Niet-Doen nemen we de tijd en ruimte om die bedrijvigheid te aanschouwen. En steeds weer de aandacht terug te brengen naar dit moment. We hoeven niet te reageren op alle gedachten, impulsen of wat er ook voorbijkomt, we nemen de tijd om het met een vriendelijke houding gade te slaan. Om onszelf en onze eigen patronen zodoende beter te leren kennen.

En ook al nemen we maar 15 minuten de tijd voor het Niet-Doen toch kan dan zelfs al de verveling toe slaan. De geest die hunkert naar actie of het lichaam wat onrustig wordt omdat het wil bewegen. Dit alles slaan we dan met een vriendelijke houding gade.

De kracht van NIet-Doen

Regelmatig Niet-Doen vermindert stress, verbetert je stemming, maakt je veerkrachtiger, maakt je milder en vriendelijker, brengt lichaam en geest rust. Genoeg goede redenen dus om regelmatig even Niet te Doen.

Niet Doen niet hetzelfde als NietS-Doen

Niet-Doen is dus helemaal niet hetzelfde als NietS Doen! Toch wordt in onze drukke en hectische maatschappij ook de kracht van Niets Doen erg onderschat. Niets Doen betekent dat je jezelf de tijd geeft om tijd doelloos door te brengen, je hoeft helemaal niets maar alles mag zolang het maar geen resultaat moet op leveren.

Gewoon lekker zitten in de tuin, hangen op de bank, jezelf overgeven aan dagdromen, muziek luisteren, door boeken of tijdschriften bladeren, knutselen of wat het ook maar is wat je prettig vindt. Zolang het maar niet tot een bepaald doel moet leiden en er niets persé af hoeft (het boek hoeft niet uit, je hoeft niet alle interessante artikelen in het tijdschrift te lezen).

De kracht van NietS-Doen

Regelmatig NietS-Doen bevordert creativiteit, brengt lichaam en geest ontspanning, zorgt voor nieuwe oplossingen voor oude problemen, brengt kalmte en geeft energie. Genoeg redenen dus om regelmatig even Niets te Doen.

En mocht je nou tijdens het Niets Doen last krijgen van onrust of verveling of je schuldig voelen dan kun je de overstap maken naar Niet Doen. Deze gevoelens en gedachten aanschouwen, ze vriendelijke aandacht te geven. Het zijn maar gevoelens en gedachten, ze komen maar ze gaan ook weer. En als ze gaan kun je weer verder met Niets Doen 🙂

Deel dit stuk

2 reacties

  1. Wat een goede tekst! Duidelijk en toegankelijk, ook voor mensen die (nog) niet kennis hebben gemaakt met de kracht van Mindfulness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *