Mediteren wordt ook wel eens ‘niet doen’ genoemd. Veel mensen hebben als ze mediteren eerder het gevoel dat ze niets doen. Maar in onze opvoeding en maatschappij staat niets doen doorgaans niet zo goed aangeschreven. We moeten dingen doen, productief zijn. Niets doen wordt al snel ervaren als luiheid. En zodra we niets doen, slaat de verveling toe. Toch is het goed om vaker niet te doen. Hoe laat je dat toe?
Van de doe-modus
In het dagelijkse leven staan wij doorgaans altijd in de doe-stand. We zijn continu op weg. Van werk naar huis, de sportclub, een koffie-afspraak, de supermarkt, etc.
Het credo is: niet stilstaan, maar meer doen. Dat wijzen verschillende onderzoeken uit. We hebben het idee dat meer doen de enige manier is om vooruit te komen.
Ook je geest is continu op weg, want gedurende al die activiteiten kunnen je gedachten elders uithangen. Je dwaalt bijvoorbeeld af naar de volgende activiteit of naar iets wat al is gebeurd. Een en al bedrijvigheid dus.
Naar de zijns-modus
Als je gaat mediteren, neem je een houding aan van ‘niet doen’. Je creëert ruimte in de dag om te stoppen met rennen van A naar B. Je staat letterlijk even stil.
Je geest valt echter niet te stoppen. Tijdens het ‘niet doen’ neem je de tijd en ruimte om die bedrijvigheid te aanschouwen en de aandacht steeds weer terug te brengen naar dit moment.
Niet niets doen, maar gewoon zijn.
Je hoeft niet te reageren op alle gedachten, impulsen of wat er ook voorbijkomt. Je neemt de tijd om het te observeren en zodoende jezelf en je patronen beter te leren kennen.
Hoe kun je stilzitten en ‘niet doen’?
Ook al neem je maar vijftien minuten de tijd voor het niet doen, toch kan de verveling toeslaan. Je gedachten hunkeren naar actie of je lichaam wordt onrustig, omdat het wil bewegen. Probeer dit met vriendelijke aandacht te observeren.
Waarom is het goed om ‘niet te doen’?
De voordelen van regelmatig ‘niet doen’ en gewoon even zijn, zijn wetenschappelijk bewezen:
- Het vermindert stress
- Het verbetert je stemming
- Het maakt je veerkrachtig
- Het maakt je milder en vriendelijker
- Het brengt je lichaam en geest rust
Ook interessant: Je hoofd leegmaken? Waarom mediteren niet werkt (en wat dan wel)
Wat is het verschil met niets doen?
Niet doen is dus niet hetzelfde als niets doen. Toch wordt in onze drukke en hectische maatschappij ook de kracht van niets doen erg onderschat.
Niets doen betekent dat je jezelf de ruimte geeft om tijd doelloos door te brengen. Je hoeft niets, maar alles mag, zolang het maar geen resultaat hoeft op te leveren.
Gewoon lekker zitten in de tuin, hangen op de bank, jezelf overgeven aan dagdromen, muziek luisteren, door boeken of tijdschriften bladeren, knutselen, of wat het ook maar is wat je prettig vindt.
Zolang het niet tot een bepaald doel hoeft te leiden en er niets per se af hoeft (het boek hoeft niet uit, je hoeft niet alle interessante artikelen in het tijdschrift te lezen).
Waarom het goed is om niets te doen
Regelmatig niets doen bevordert creativiteit, brengt lichaam en geest ontspanning, zorgt voor nieuwe oplossingen voor oude problemen, brengt kalmte en geeft energie. Genoeg redenen om regelmatig even niets te doen.
Word je tijdens het nietsen onrustig of verveeld of voel je je schuldig? Dan kun je de overstap maken naar ‘niet doen’. Aanschouw je gevoelens en gedachten met vriendelijke aandacht. Het zijn maar gevoelens en gedachten, ze komen, maar ze gaan ook weer.
En als ze gaan kun je weer verder met niets doen.
Ook interessant: Mindfulness is een kwestie van doen: dit helpt je op weg
Beeld: Gin via Pexels