Mindfulness in een veranderende wereld: Tijd voor vernieuwing?

Mindfulness in een veranderende wereld: Tijd voor vernieuwing?

Dit was een vraag die tijdens een alumni-bijeenkomst van De Mindfulness Academie een paar keer ter sprake kwam. Past het huidige 8 weekse MBSR programma nog wel bij de huidige, snel veranderende, onzekere en chaotische tijd waarin we leven?

Die vraag bleef bij me hangen. Vooral omdat deze vraag, in gesprek met verschillende collega’s, steeds vaker voorbij komt. In een tijd waarin vernieuwing en verandering de norm lijken te zijn, kunnen we ons afvragen of het traditionele 8-weekse mindfulness programma nog steeds relevant is. De wereld om ons heen evolueert in een snel tempo, maar betekent dat ook dat we de bewezen kracht van mindfulness moeten herzien??

Mijn insziens ligt het antwoord opgeslagen in het begrip van de tijdloze principes van mindfulness zelf. De essentie van aandachtig zijn in het moment, bewust ademen en het gewaarworden van het effect van onze gedachten blijft even waardevol als toen deze eeuwenoude praktijk ontstond. Juist in een wereld die constant smeekt om aandacht en onmiddellijke bevrediging, kan het 8-weekse programma een oase van rust en stabiliteit bieden.

De drang naar vernieuwing en verkorting van processen kan ons soms doen vergeten dat sommige dingen, zoals innerlijke groei, tijd nodig hebben. Het 8-weekse mindfulness programma is ontworpen met het begrip dat het cultiveren van mindfulness een proces is dat tijd en toewijding vergt. Het is een gestructureerde reis die ons stap voor stap begeleidt naar een dieper begrip van onszelf en onze relatie tot de wereld. Juist als onze wereld bol staat van onzekerheden en onrecht, is mindfulness een baken dat ons richting kan geven.

In plaats van te zwichten voor de druk van kortere, snellere methoden, moeten we wellicht de kracht van het 8-weekse programma herdefiniëren. Het biedt niet alleen een tijdsbestek voor het ontwikkelen van mindfulness, maar fungeert ook als een herinnering dat sommige dingen niet overhaast moeten worden.

Dus, temidden van de chaos van constante verandering, is het 8-weekse mindfulness programma misschien wel precies wat we nodig hebben. Het daagt ons uit om te vertragen, om aandacht te schenken aan het moment, en om de rust te vinden die diepgeworteld is in de tijdloze principes van mindfulness. In een wereld die schreeuwt om vernieuwing, kan de ware vernieuwing liggen in het koesteren van de tijdloze wijsheid die mindfulness te bieden heeft.

Dit waren zo een aantal gedachten die hierover bij mij opkwamen. Hoe denk jij hierover? Ik ben heel nieuwsgierig hoe hier zoal over gedacht wordt.

Mila

Deel dit stuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *