Hoe kun je mindfulness toepassen in het dagelijks leven?

Hoe kun je mindfulness toepassen in het dagelijks leven?

Mindfulness beoefenen in het dagelijks leven is soms behoorlijk lastig. Al te gauw ben je geneigd om, in alle hectiek van alledag, door te rennen om vervolgens ‘s avonds uitgeput op de bank of in bed te ploffen. We zijn het niet gewend om even stil te staan en tijd te nemen voor een mindful moment. Zelfs als de wil er wel is, is dat lastig. Hoe kun je toch mindfulness toepassen in je dagelijks leven?

Te druk om mindfulness te beoefenen?

Je kunt het idee hebben dat het, in de maalstroom van het leven, een onmogelijke opgave is om óók nog eens aandachtig te zijn. ‘Vandaag niet, daar heb ik het te druk voor,’ deze gedachte komt regelmatig bij mensen op. Ook in mij, want ja, ook mindfulnesstrainers houden dat soort gedachten. We zijn geneigd te denken dat we tijd nodig hebben om mindful te zijn en mindfulness toe te passen.

Wat weerhoudt je ervan om mindfulness toe te passen?

Ook kunnen we het gevoel hebben dat we te onrustig zijn om mindful te zijn. Het onrustige gevoel of ons onrustige hoofd belemmert ons. We moeten ons eerst rustig voelen voordat we überhaupt aan mindfulness kunnen beginnen. Althans dat denken we.

Mindfulness heeft geen voorwaarden nodig

Of we nu weinig tijd hebben, een vol hoofd of ons erg onrustig voelen, toch kunnen we mindfulness toepassen. Mindfulness heeft geen voorwaarden nodig. Echt niet! Je kunt op ieder moment van de dag, bij alles wat je doet, mindful zijn. Je hoeft geen specifieke stemming of rustig gevoel op te roepen voordat je kunt beginnen.

Hoe kun je mindfulness vaker toepassen?

Mindfulness kun je het beste integreren in je leven van alledag. Hoe? Door gedurende de dag momenten te nemen om aandachtig te zijn. Zo poets ik elke ochtend mijn tanden met volledige aandacht. Met allebei mijn kinderen neem ik iedere ochtend een moment waarin ik ze met volledige aandacht knuffel, ook al hebben we haast (en dat hebben we iedere ochtend weer). En toch is mijn ervaring dat we niet later zijn dan wanneer ik de knuffel achterwege laat.

1. Prik vaste mindful momenten

Gedurende de dag heb ik nog meer vaste momenten waarop ik met volledige aandacht bezig ben met wat ik doe. In de auto neem ik bijvoorbeeld de tijd om echt met aandacht te rijden, geen radio aan en geen lijstjes maken in mijn hoofd.

Als ik op mijn werk door de gangen loop, probeer ik met aandacht te lopen. Ik was geneigd dit snel te vergeten en gehaast te lopen. Om het makkelijker te maken, heb ik dit nu beperkt tot de stappen richting het toilet. En door mijn doel kleiner te maken, is het makkelijker geworden om eraan te denken. Ook als ik door de gangen loop op weg naar iets anders.

2. Ontwikkel je eigen schema

Ik heb zo mijn eigen ‘mindfulness-schema’  van vaste momenten van aandacht die ik inbouw gedurende de dag. Misschien vind jij het prettig om ’s ochtends te beginnen door met aandacht te douchen en vervolgens in alle rust te ontbijten.

Of door iedere keer als de telefoon rinkelt even een korte adempauze te nemen voordat je opneemt. Bedenk op welke momenten mindfulness voor jou gemakkelijk of prettig is toe te passen en ontwikkel zo je eigen schema

3. Koppel het aan een gewoonte

Een bewezen en veelgeprezen manier om ergens een gewoonte van te maken, is habit stacking. In zijn bestseller Atomic Habits beschrijft auteur James Clear wat daarmee wordt bedoeld: je koppelt een nieuwe gewoonte aan een al bestaande gewoonte en hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt.

Je hersenen leggen langzaam maar zeker de connectie tussen de ene en de andere gewoonte. Dat heeft te maken met de neuroplasticiteit van je brein, onderstrepen psychologen. Oftewel: het aanpassingsvermogen van je hersenen waardoor we kunnen omgaan met verandering. En zo wordt het toepassen van mindfulness een gewoonte.

Ook interessant: Minder streng voor jezelf zijn: hoe mindfulness je helpt vriendelijker te zijn

Hoeveel minuten mindfulness per dag?

Je hoeft niet een vast aantal minuten per dag aan mindfulness te besteden. Sterker nog: mindful zijn hoeft helemaal niet lang te duren. Zelfs een paar minuten of één bewuste ademhaling kan al een verschil maken.

Doe vooral wat haalbaar is voor jou. Door jezelf te forceren om zeker aantal minuten mindfulness per dag te doen, voer je de druk alleen maar op. Beter enkele korte momenten die haalbaar zijn, dan één lange mindfulnessoefening die je daarom vaak overslaat.

Maak het jezelf makkelijk

Door een mindfulness-schema te maken voor een gemiddelde dag in je leven, maak je het jezelf makkelijker om het in je dagelijkse leven te integreren. Door je dagelijkse aandacht te koppelen aan vaste momenten of gewoontes op een dag, help je jezelf eraan te denken en leggen je hersenen op den duur automatisch de connectie.

Zo zorg je ervoor dat je, ook op de drukke, overvolle en onrustige dagen waarop je makkelijk opgaat in de hectiek van alledag, toch op vaste momenten even een pas op de plaats maakt.

Mindfulness is niet moeilijk, je moet er alleen aan denken.” – Christina Feldman

Waarom mindfulness toepassen?

Ook al voelt het in eerste instantie als een extra ’taak’ op je toch al overvolle takenlijst, mindfulness schept lucht en ruimte te midden van alle drukte. Hiermee verander je misschien niets wezenlijks aan de hectiek van alle dag. Maar je verandert wel iets wezenlijks aan de houding waarmee jij de hectiek tegemoet treedt.

Hoe begin ik met mindfulness?

Wil je beginnen met het beoefenen van mindfulness? Je merkt waarschijnlijk al gauw dat de grootste uitdaging hem zit in het gewoon doen. Wat helpt dan om mindfulness in je leven toe te passen? Deze 5 tips helpen je om (weer) met mindfulness te beginnen.

Beeld: Kampus Production via Pexels

Deel dit stuk