Mindfulness- of Zelfcompassietrainer worden?

In onze opleidingen leren we je op een praktische manier de fundamenten van het mindfulness of zelfcompassie trainerschap. Theoretische kennis wordt afgewisseld met zelf oefenen.

Wij houden graag persoonlijk contact met al onze studenten. Er zijn bij ons geen gekke vragen. We zijn er om je te steunen en te begeleiden. We sturen je graag zelfverzekerd het trainerspad op!

Mindfulness of Zelfcompassie trainer worden?

In onze opleidingen leren we je op een praktische manier de fundamenten van het mindfulness of zelfcompassie trainerschap. Theoretisch kennis wordt afgewisseld met zelf oefenen.

Wij houden graag persoonlijk contact met al onze studenten. Er zijn bij ons geen gekke vragen. We zijn er om je te steunen en te begeleiden. We sturen je graag zelfverzekerd het trainerspad op!

De Mindfulness Academie wil graag een plek bieden aan alle nieuwe trainers en afgestudeerden die hart voor hun vak hebben en zich blijvend willen verdiepen en ontwikkelen. 

We leven in een bijzondere tijd. Veel is in verandering en onzeker. Juist nu zijn de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie zo nodig. Samen met al onze deelnemers en (oud) studenten willen wij graag daaraan bij blijven dragen. De docenten die aan De Mindfulness Academie verbonden zijn hebben allen al vele jaren ervaring. Zowel met mindfulness, zelfcompassie als lesgeven. Het docententeam vult elkaar goed aan en werkt met plezier samen. 

Dat plezier dat wij ervaren in het lesgeven en het samenwerken hopen we ook over te dragen aan onze studenten. We staan voor kwaliteit en persoonlijk contact. 

“Je leert snel een aantal tools om aan te bieden als trainer voor de groep. Meekijkend vanachter de schermen krijg je een beeld van hoe ingenieus de achtweekse training in elkaar zit.

Waarom wij lesgeven zo leuk vinden?

Rob Brandsma

Men vraagt me wel eens waarom ik na twee decennia nog steeds mindfulness onderwijs. Het antwoord is simpel: mindfulness overdragen het is het mooiste werk dat ik me kan voorstellen. Het sprankelt altijd en brengt een warme gloed.

Mensen worden blijer en lichter, ook als ze naar het moeilijke kijken.

Mindfulness nodigt uit om dicht bij je hart te komen. Om weer contact te maken met waar het werkelijk om gaat. Om alle ruis van alledag, alle reactiviteit te bezien zoals die is, en terug te keren naar de kern.

Het mooie van mindfulness trainen is dat je mensen een transformatie ziet doormaken. En jij, als trainer, mag dat aanbieden, mag dat begeleiden.

Ook in de opleiding zien we transformatie. Mensen ontwikkelen zich op de punten die ze echt belangrijk vinden in hun leven. Studenten zijn vaak diep geraakt over de shift die ze doormaken. 

We zijn een van de oudste mindfulnessopleidingen in Nederland. Met docenten die vaak zelf de mindfulnessbeweging hebben vormgegeven. Docenten van Engelse universiteiten bijvoorbeeld en Jon Kabat-Zinn, die behulpzaam is geweest met een voorwoord bij ons Praktijkboek. 

Onze trainersopleiding is dus met de traditie verweven. Maar ook met de samenleving. Het is fantastisch te zien dat de studenten komen uit allerlei walks of life, verschillende interessegebieden, en daar mindfulness ook gaan toepassen. Die multi-inzetbaarheid is ook het mooie van mindfulness. Zoals Kabat-Zinn zegt: ‘You can’t put mindfulness in a tiny box’.

Als ik om me heen kijk, en ik zie de wereld van vandaag… er is zoveel twijfel, zoveel verdeeldheid… zoveel mensen zijn de weg kwijt, ook van binnen… Ik weet daar ook niet allemaal de oplossing voor, maar ik weet ik één ding zeker: met mindfulness ontwikkel je aarding, overzicht en vriendelijkheid. Deze wereld heeft mindfulness nodig, nu meer dan ooit.

Mindfulness: dat wat de wereld het meeste nodig heeft. En tegelijk, dat wat het mooiste om te geven. Het is aan jou om je over te geven aan het pad van je hart. Ik zie er naar uit om samen met je aan de slag te gaan!

Mila de Koning

Ik geef met ontzettend veel plezier les. Mensen trainen en opleiden in mindfulness en zelfcompassie brengt voor mij het beste van twee belangrijke onderdelen van mijn leven samen.

 

Namelijk dat waar ik zelf veel aan heb, de beoefening van mindfulness en zelfcompassie, gecombineerd met dat wat ik het allerliefste doe, namelijk lesgeven.

Het vak is zo afwisselend. Iedere groep, iedere deelnemer, iedere student maakt zijn eigen leerproces door. Daarin meebewegen met dat wat de ander nodig heeft om te leren, vind ik het mooiste van het vak. En vaak doet simpelweg de eigen mindfulness-beoefening het werk al. Vertrouwen in het proces is soms het lastigst voor studenten. Er dienen zich obstakels aan, twijfels en soms verwarring. In onze opleiding is hier allemaal plek voor. Wij maken het niet mooier dan het is maar we steunen iedere student in zijn/haar leerproces. Zodat de student uiteindelijk met veel vertrouwen de eerste training kan gaan geven. 

Mijn stijl van lesgeven wordt door studenten vaak beschreven als down-to-earth, helder en met humor. Dat laatste vind ik ook erg belangrijk. Zware onderwerpen komen soms voorbij, we hebben lichtheid nodig om deze te kunnen dragen. Het uitdragen van mindfulness en zelfcompassie doe ik met mijn hoofd, hart en ziel. Lesgeven is nooit saai!

“Ik heb dieper inzicht gekregen in mindfulness als manier van leven. Mindfulness zit in mijn hoofd, mijn lijf en in mijn hart, dat maakt dat ik de principes ook kan en wil overdragen aan anderen.”

De trainersopleiding

Om dit alles goed te begeleiden wordt veel van de trainer gevraagd. Naast je eigen verdieping in mindfulness leer je in de basis- en vervolgopleiding over groepsdynamiek, omgaan met weerstand, het begeleiden van oefeningen en groepsgesprekken en compassie tonen voor strijd en lijden van deelnemers.

De opleidingen zijn daarmee heel rijk en verdiepend maar – net als de training zelf – ook intensief. Deelnemers die terugkijken zijn verbaasd hoeveel ze in een aantal maanden kunnen leren…

De mindfulness & compassie trainersopleidingen

Basisopleiding
mindfulnesstrainer MBSR/MBCT

Kosten: € 1.480,- (excl. studieboeken)

In acht lesdagen de basisvaardigheden van het trainerschap onder de knie. Als je de vervolgopleiding hierop laat aansluiten, kun je in één jaar volledig opgeleid zijn tot mindfulness­trainer.

Vervolgopleiding mindfulnesstrainer MBSR/MBCT

Kosten: € 2.880,-
(excl. studieboeken en individuele supervisie)

Met de vervolgopleiding aansluitend op de basisopleiding wordt je in één jaar volledig opgeleid tot mindfulness­trainer.

Trainersopleiding mindful zelfcompassie MSC

Kosten: € 1.475,-
Eénpersoonskamer met volpension: € 995,-

Deze 6 daagse trainersopleiding is de eerste stap richting het geven van MSC-trainingen. En geschikt voor wie mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren.