Hoe kun je jezelf gronden als alles je te veel wordt?

Hoe kun je jezelf gronden als alles je te veel wordt?

Er zijn van die dagen waarop het leven gewoon te veel is. Je inbox stroomt over, je hoofd maakt overuren en zelfs je ademhaling lijkt je steeds een stap voor te zijn. Hoe vind je dan de weg terug naar jezelf? Het antwoord is niet om harder je best te doen, maar om jezelf te gronden. Niet vluchten, maar landen. In je lichaam en in het nu. Maar hoe werkt dat precies? Welke technieken helpen om te gronden? En waarom raken we dat gevoel van stevigheid zo makkelijk kwijt?

Wat is gronden eigenlijk?

Gronden is jezelf verankeren in het huidige moment, juist als je hoofd overloopt of je emoties de overhand krijgen. Zie het als een psychologische resetknop die je terugbrengt naar je lichaam, je ademhaling en je directe omgeving.

In plaats van te verdrinken in zorgen, paniek of afleiding, helpt gronden je terug te keren naar een gevoel van innerlijke rust. Binnen mindfulness wordt het vaak omschreven als: thuiskomen in je lichaam. Want in stressvolle momenten raken we vaak los van ons lijf of verdwalen we in gedachten.

Gronding-oefeningen halen je daar zachtjes uit. Ze geven je een pauze. Zoals mindfulness-expert en zelfcompassie-onderzoeker Chris Germer schrijft in zijn boek The Mindful Path to Self-Compassion: “Pijn is onvermijdelijk, maar lijden is optioneel.”

Hoe ziet gronden eruit in de praktijk?

Stel je voor: je zit in een stressvolle situatie, denk aan een belangrijk gesprek op werk, een ruzie met een dierbare of je krijgt onverwacht slecht nieuws. Je hart bonkt, je hoofd schiet alle kanten op, maar dan pauzeer je.

Je voelt je voeten stevig op de grond. Je ademt langzaam in en uit en merkt het rijzen en dalen van je borstkas op. Je zegt in stilte tegen jezelf: dit is moeilijk, en ik mag daar vriendelijk en zonder oordeel mee omgaan.

Dat is gronden.

“Pain is inevitable; suffering is optional.” Chris Germer

Waarom is het zo lastig om gegrond te blijven?

Omdat onze wereld snel gaat en onze geest nog sneller. Van non-stop nieuwsberichten tot piepende telefoons en de constante druk van verwachtingen, zowel van jezelf als buitenaf, er is nauwelijks ruimte om even stil te staan.

Bovendien is ons zenuwstelsel van nature alert op gevaar. Dat hielp onze voorouders te overleven, maar leidt nu vaak tot chronische overprikkeling.

Onderzoek toont aan dat we emotioneel instabieler worden als we het contact met ons lichaam verliezen. Zonder gronden reageren we sneller op de automatische piloot; je snauwt, klapt dicht of begint te piekeren.

“Altijd gegrond zijn, is een onhaalbare standaard.” – Mila de Koning

Volgens mindfulness-trainer en oprichter van De Mindfulness Academie Mila de Koning zit de uitdaging ‘m niet in de hele tijd kalm blijven, maar in keer op keer weer bij jezelf terug te komen.

Mila legt uit: “Je hoeft echt niet 24/7 gegrond te zijn. Dat is een onrealistische verwachting. Het leven is rommelig, de wereld is overprikkelend, en als jij je overweldigd voelt, betekent dat niet dat er iets mis is met je. Je zenuwstelsel doet precies wat het moet doen: jou beschermen.”

Wat wel helpt? Kleine rituelen die je keer op keer terugbrengen naar je lichaam, adviseert ze.

Welke gronding-oefeningen helpen?

Gronden hoeft geen twintig minuten durende meditatie te zijn. Zie het als micro-momenten van thuiskomen bij jezelf. Dit zijn een paar simpele, bewezen technieken om mee te beginnen:

  • Voel je voeten op de grond. De snelste manier om terug te keren naar je lichaam. Voel het gewicht, de druk, het contact met de vloer. Deze simpele handeling activeert je parasympathische zenuwstelsel, oftewel: het kalmeringssysteem van je lichaam.
  • Benoem wat je voelt. Uit onderzoek blijkt dat het benoemen van je emoties (“Ik voel me gespannen” of “Dit is overweldigend voor mij”) de intensiteit ervan vermindert. Je activeert hiermee het deel van je brein dat helpt met regulatie.
  • Gebruik je zintuigen. Kijk om je heen en benoem vijf dingen die je ziet, vier die je voelt, drie die je hoort, twee die je ruikt, één die je proeft. Deze klassieke gronding-techniek haalt je uit je hoofd en terug in het moment.

Jezelf gronden gaat niet over altijd bij jezelf blijven, het gaat over terugkomen bij jezelf. Telkens weer. Bij wat er nu is, wat je nodig hebt en wat belangrijk is. Mila: “Soms is het gewoon kiezen voor één ding om je op te focussen, in plaats van vijf.”

Er zit een limiet op waar je aandacht aan kunt geven. Geef het richting.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Overweeg eens om een mindfulness-training te volgen of sluit eens aan bij een van onze gratis zelfcompassie-sessies.

Deel dit stuk