Zelfcompassie betekent niet dat je de lat lager voor jezelf legt of niet doorzet. Het draait om jezelf behandelen met de vriendelijkheid die je verdient, terwijl je jezelf ook blijft motiveren om te groeien – zelfs als het tegenzit. Zelfcompassie helpt je om met kracht en helderheid vooruit te gaan en niet vast te blijven zitten in een spiraal van zelfkritiek en andere piekergedachten. Het kan je manier van denken, voelen en handelen veranderen. Wat zegt de wetenschap over de voordelen en de positieve impact van zelfcompassie op je perspectief op het leven?
Wat betekent zelfcompassie?
Om te begrijpen hoe zelfcompassie je blik op het leven kan veranderen, is het belangrijk om te weten wat het precies inhoudt. Zelfcompassie betekent dat je jezelf met vriendelijkheid en begrip behandelt, vooral op momenten van twijfel, falen of als je (vindt dat je) tekortschiet. Je laat de strenge, veroordelende gedachten gaan en focust je op meer milde en ondersteunende gedachten.
Psycholoog en zelfcompassie-expert Kristin Neff heeft veel onderzoek gedaan naar het onderwerp. Zij omschrijft het als ‘jezelf behandelen met dezelfde liefde en vriendelijkheid die je ook aan anderen zou geven’. Haar wetenschappelijke studies laten zien dat zelfcompassie niet alleen je welzijn bevordert, maar ook de manier waarop je in het leven staat kan veranderen.
Hoe mild ben jij voor jezelf?
Voor je actief aan de slag gaat, kan het helpen om te ontdekken hoe vriendelijk je nu eigenlijk voor jezelf bent. De Self-Compassion Test, ontwikkeld door Kristin Neff en op basis van wetenschappelijke inzichten, geeft je inzicht in hoe je met jezelf omgaat in moeilijke momenten.
Wat zegt de wetenschap over de voordelen van zelfcompassie?
Maar waarom is dat dan zo belangrijk? Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat zelfcompassie een positieve invloed heeft op je mentale gezondheid, je perspectief op het leven en persoonlijke groei. Dit zijn de (grote) voordelen van zelfcompassie op je leven:
Zelfcompassie versterkt je mentale welzijn
- Het vermindert stress en angst
- Het bevordert een positieve mindset
- Het vermindert depressieve gedachten
- Het vergroot je gevoel van tevredenheid
- Het helpt je milder naar je lichaam te kijken
- Het verhoogt je geluksgevoel en energieniveau
- Het ondersteunt een stabiel gevoel van eigenwaarde
- Het stimuleert een hoopvolle, nieuwsgierige en dankbare houding
Zelfcompassie bevordert je persoonlijke groei
- Het vermindert onzekere gevoelens
- Het vermindert piekeren en boosheid
- Het vergroot je gevoel van autonomie
- Het vergroot je openheid en flexibiliteit
- Het versterkt je gevoel van competentie
- Het helpt je beter om te gaan met stress
- Het helpt je authentieker in het leven te staan
- Het motiveert je op een gezonde manier om je best te doen
- Het vermindert de neiging om jezelf met anderen te vergelijken
- Het maakt je minder afhankelijk van de goedkeuring van anderen
- Het richt je aandacht op wat er wél goed gaat, in plaats van alleen op wat er misgaat
Ook interessant: Waarom zijn we zo slecht in zelfzorg en zelfcompassie?
Hoe begin je met zelfcompassie?
Er zijn verschillende manieren om meer vriendelijkheid en begrip voor jezelf te ontwikkelen. Een krachtige oefening is het schrijven van een compassievolle brief aan jezelf. Dit helpt je om met een mildere blik naar een specifieke uitdagingen en alle bijkomende emoties te kijken.
Daarnaast is mindfulness een essentieel onderdeel van zelfcompassie. Door mindfulnessmeditatie te beoefenen, word je je bewuster van je gedachten en gevoelens. En dat leidt weer tot een dieper inzicht in jezelf en een meer open houding naar alles wat (onverwachts) op je pad komt. Of neem een korte zelfcompassiepauze van vijf minuten, begeleid door Neff, om stil te staan bij je worstelingen en er met meer mildheid naar te kijken.
Trek in een kickstart? Dan kun je de 5-Day Self-Compassion Challenge volgen, ontwikkeld door Kristin Neff en klinisch psycholoog Christopher Germer.
Bron beeld: Spencer Davis via Unsplash