Waarom trainen we mindfulness en zelfcompassie in een groep?

Waarom trainen we mindfulness en zelfcompassie in een groep?

Waarom zou je de mindfulness of zelfcompassie training volgen in een groep? Vaak krijg ik deze vraag. Het antwoord is me door de jaren heen steeds duidelijker geworden.

In de 12 jaar dat ik training geef heb ik geleerd dat hoe verschillend wij ook zijn, we toch veel dezelfde wensen hebben in het leven. Welke achtergrond je ook hebt, waar je ook opgegroeid bent, welke opleiding je ook hebt gevolgd, of je nu kinderen hebt of niet, een drukke baan hebt of niet, veel geld hebt of niet. 

Wij willen allemaal gelukkig zijn. Een zinvol leven leiden. We willen ertoe doen. Hoe we daar vorm aan geven kan heel erg verschillen. Maar wij mensen lijken meer op elkaar dan dat we verschillen.

We dragen ook allemaal wonden mee in ons hart en soms ook in ons lichaam. We maken nare dingen mee. We lijden. We hebben allemaal periodes in ons leven dat het soms teveel wordt, dat we ons afvragen: is dit het nu?

We zijn ook allemaal op zoek naar verbinding, naar liefde. We willen gezien en gehoord worden. We weten hoe intens geluk kan voelen en ook hoe vluchtig. En we hebben gelukkig ook allemaal dingen om dankbaar voor te zijn.

In een mindfulness en zelfcompassie training komen vaak hele verschillende mensen bij elkaar met 1 ding gemeen. 8 weken lang volgen zij samen de training. Tijdens de training hebben we het niet over de problemen waar je mee te maken hebt in het dagelijks leven. Zij volgen de training met elkaar maar worden uitgenodigd de training vooral voor zichzelf te volgen.

De groep is de steun, als het ware het cement, waardoor je je gedragen kunt voelen. Daar hoeft niemand iets speciaals voor te doen. Het besef: ik ben niet alleen is genoeg.
Een mindfulness training kan een levens-veranderende ervaring zijn. De groep draagt daar aan bij en toch doe je het alleen.

Het is zoals het echte leven. Je doet het alleen en toch ook weer niet.

Deel dit stuk