Zeg jij weleens ja terwijl je eigenlijk nee bedoelt? Of slik je je woorden in omdat je bang bent om de sfeer te verpesten, terwijl er wel iets knaagt in je binnenste? Grote kans van wel. We hebben allemaal momenten waarop we onze eigen grenzen niet aangeven, uit angst, schuldgevoel of simpelweg omdat we anderen niet willen teleurstellen.
Juist daarom is grenzen stellen zo belangrijk. Het helpt je om je energie te beschermen, je behoeften te uiten en gezondere relaties op te bouwen, zowel met anderen als met jezelf. Vind je het lastig om grenzen aan te geven of ben je bang om bot over te komen? Dan kan deze eenvoudige schrijfoefening je helpen om inzicht te krijgen in wat je tegenhoudt en hoe je het de volgende keer anders kunt doen.
Grenzen aangeven: een oefening
Tijdens een workshop van psycholoog Kristin Neff deelde ze een krachtige, toegankelijke oefening om terug te blikken op een moment waarop je géén grens stelde en om te onderzoeken wat je daarvan kunt leren.
Gebruik de volgende vragen om te reflecteren op de situatie:
- Denk terug aan een situatie waarin je geen grens aangaf. Misschien stemde je in met iets waar je geen zin in had, bleef je stil terwijl je iets wilde zeggen, of ging je over je eigen grenzen heen. Schrijf het moment zo helder en gedetailleerd mogelijk op.
- Wat hield je tegen? Was je bang om iemand teleur te stellen? Voelde je je schuldig? Of is pleasen een hardnekkig patroon geworden? Wees eerlijk naar jezelf, maar ook mild.
- Schrijf een paar troostende zinnen aan jezelf. Alsof je een goede vriend toespreekt. Wat zou je tegen die ander zeggen als die zich schuldig voelde over dit moment? Geef jezelf datzelfde begrip.
- Stel je nu je vurige, beschermende vriend voor. Die ene die je altijd steunt, die zegt waar het op staat en je eraan herinnert dat je er mag zijn. Wat zou zij tegen je zeggen in dat moment? Laat haar woorden een reminder zijn voor de volgende keer.
Hoe leer je beter je grenzen aan te geven?
Deze oefening draait om terugkijken met een zachte en nieuwsgierige blik. Door te reflecteren, ontstaat er ruimte om het de volgende keer anders aan te pakken.
Wil je verder schrijven? Dan is deze oefening misschien ook iets voor je: Hoe je een zelfcompassie-brief schrijft (en waarom dat werkt). Of gebruik deze 11 reflectievragen om jezelf beter te leren kennen.
Waarom schrijven werkt
Uit onderzoek blijkt dat schrijven over je gedachten en gevoelens je veerkrachtiger maakt, piekeren vermindert en bijdraagt aan je mentale welzijn, zeker als je schrijft gericht op vriendelijkheid voor jezelf.
Schrijven helpt je emoties verwerken doordat het de prefrontale cortex activeert en de amygdala (je emotiecentrum) tot rust brengt. Of simpeler gezegd: schrijven brengt overzicht, geeft inzicht in je gedrag en ruimte in je gevoelswereld.
Foto door: lilartsy on Unsplash