Trainersopleiding Mindful Zelfcompassie (MSC)

In 6 lesdagen leer je de fundamenten van het zelfcompassie trainerschap.

Theoretische achtergrond en zelf praktisch aan de slag met het begeleiden van de verschillende oefeningen wisselen elkaar af tijdens deze opleiding.

Trainersopleiding mindful zelfcompassie (MSC)

In 6 lesdagen leer je de fundamenten van het zelfcompassie trainerschap. Theoretische achtergrond en zelf praktisch aan de slag met het begeleiden van de verschillende oefenen wisselen elkaar af tijdens deze opleiding.

Zelfcompassietrainer worden

De basis voor het geven van zelfcompassie (MSC) is om zelf de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie te belichamen en zelf regelmatig dagelijks te beoefenen.

Daarnaast heb je theoretische achtergrond nodig en praktische kennis van de verschillende onderwerpen en onderdelen van de training.

Zelfcompassietrainers zijn vaak zelf diep geraakt tijdens hun eigen zelfcompassie training en willen dit graag overdragen aan anderen. 

Tijdens de 6 daagse teacher training ga je zelf actief aan de slag met het leren begeleiden van de belangrijke zelfcompassie thema’s en oefeningen. 

“Deze trainersopleiding voelde als een warm bad. Gedurende alle stappen van de opleiding voelde ik me gesteund en gedragen door mijn mede-studenten en de docenten.”

De zelfcompassie leerroute

1. De eerste stap van de leerroute bestaat uit het voltooien van de 6-daagse residentiële trainersopleiding.

De residentiële opleiding is bedoeld voor mensen die zelfstandig zelfcompassietraining (MSC) willen geven of die mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren (bijvoorbeeld psychotherapie, coaching, zorg, onderwijs, etc.). Daarnaast is deze opleiding geschikt voor diegenen die er een beroepsmatige interesse voor hebben (bijvoorbeeld onderzoekers, bestuurders, etc.). 

2. In het practicumgedeelte van de trainersopleiding (TTP) oefen je met een groep mede trainers in opleiding, met de opgedane kennis uit de residentiële trainersopleiding.

3. Wil je de status ‘Trained MSC Teacher’ verwerven, zodat je zelfstandig de 8-weekse zelfcompassietraining kunt geven? 

Dan moet je ook stap 3 van de leerroute voltooien. Daarin word je (via Zoom) begeleid door een ervaren MSC trainer tijdens het geven van jouw compassietraining. 

Samenvatting stappen leerroute:

Als partnerorganisatie van het Center for Mindful Self-Compassion (CMSC) biedt de Mindfulness Academie (dMA) aanstaande trainers ondersteuning bij hun route om ‘getraind’ of ‘gecertificeerd trainer’ te worden.

Op deze pagina kun je een uitgebreide beschrijving van de hele leerroute tot zelfcompassietrainer lezen.

Programma trainersopleiding Mindful Zelfcompassie

Stap 1: 6-daagse opleiding zelfcompassietrainer

De 6-daagse zelfcompassie trainersopleiding wordt gegeven door ervaren, gecertificeerde zelfcompassietrainers en is opgebouwd rondom het leren kennen, ervaren én oefenen met alle onderdelen uit de 8-weekse MSC training.

Gedurende de teachback sessies krijgen deelnemers de gelegenheid om iedere oefening vanuit eigen ervaring te onderzoeken en op achtergronden en theoretische onderbouwing van de oefeningen te reflecteren. Daarnaast wordt er geoefend in oefengroepjes met de verschillende onderdelen uit training. Dit alles onder begeleiding van de teacher trainers. 

Deelnemers ontvangen alle trainingsmaterialen die nodig zijn om het 8-weekse programma te geven. .

Deelnemers dienen alle sessies aanwezig te zijn om door te gaan naar de volgende stap in de trainersopleiding (alleen in uitzonderlijke situaties wordt hierop uitzonderingen gemaakt).

Doelen

Na voltooing van bovengenoemde opleiding moeten deelnemers in staat zijn om:

Stap 2: MSC Teacher Training Practicum (TTP)

Het TTP is een tien weken durend online programma met een groep van maximaal 16 trainers om nieuwe trainersvaardigheden te oefenen in een veilige, gestructureerde, online omgeving. Het TTP wordt begeleid door twee gecertificeerde MSC-docenten/TTP-trainers.

Elke week staat één MSC sessie centraal. Als trainer-in-opleiding bereid je elke sessie voor.

Telkens krijgt één teacher in training de gelegenheid  één onderdeel van de MSC sessie te begeleiden, gevolgd door feedback en discussie.

Er is ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten buiten de wekelijkse sessies om om samen de sessie voor te bereiden.

Het TTP voorziet nieuwe trainers van een “laboratorium” waarin ze hun eigen ‘stem’ kunnen vinden terwijl ze gaan oefenen met wat ze in de trainersopleiding hebben geleerd.

Tussen iedere sessie is er tijd om te reflecteren op het geleerde, de volgende sessie voor te breiden en stil te staan bij het persoonlijk leerproces.

Het cohort-model geeft deelnemers de unieke gelegenheid om in een veilige omgeving collegiale steun te ervaren en kan zo een bron van steun en hulp zijn, lang nadat het practicum voorbij is.

Als je eenmaal toegelaten bent in de trainersopleiding, krijg je vanzelf een link om je te registreren voor jouw Teacher Training Practicum. Elke wekelijkse sessie duurt 2,5 uur.

Vereiste literatuur

Bij de training wordt ervan uitgegaan dat je alle onderstaande literatuur voorafgaand aan de opleiding hebt gelezen.

Alle boeken zijn via de boekhandel of de online te verkijgen. De beide (verplichte) boeken van Christopher Germer en Kristin Neff zijn ook verkrijgbaar in het Nederlands. Klik hier om het artikel te lezen.

Aanbevolen literatuur

Voor wie is de trainersopleiding Mindful Zelfcompassie geschikt?

De trainersopleiding is bedoeld voor mensen die zelfstandig zelfcompassietraining (MSC) willen geven of die mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren (bijvoorbeeld psychotherapie, coaching, zorg, onderwijs, etc.). Daarnaast is de opleiding geschikt voor diegenen die er een beroepsmatige interesse voor hebben (bijvoorbeeld onderzoekers, bestuurders, etc.). 

“Ik heb tijdens deze teacher training niet alleen veel geleerd over de verschillende facetten van zelfcompassie maar het heeft ook mijn eigen zelfcompassie beoefening enorm verdiept.”

Vereisten deelname

Voor deelname aan de MSC trainersopleiding gelden de volgende vereisten:

Let op:

Praktische informatie trainersopleiding Mindful Zelfcompassie

Trainingslocatie

De trainersopleiding vindt plaats op een mooie locatie in Nederland.  Aangezien er ook avondprogramma’s zijn, verblijft iedereen intern gedurende de opleiding.

Investering

Cursusgeld: € 1.475,-. Vrijgesteld van btw.

Verblijfskosten in hotel Westcord de Veluwe:  € 1375,- (6 nachten op een één- of twee-persoonskamer op basis van volpension). Klik hier om het hotel te bekijken.

Overig

De kosten van het Trainerspracticum zijn niet inbegrepen.

Vragen?

Neem contact met ons op middels één van de opties onderaan deze pagina.

Startdata

25
jun

Trainersopleiding Mindful Zelfcompassie 25 juni 2023

16:00

 – 

12:30
Christopher Germer & Mila de Koning

Sessiedata: 25 juni t/m 1 juli (25 juni vanaf 16.00 registratie, 19.30 start bijeenkomst. 1 juli eindigen we om 12.00).

Maak kennis met de docenten

Christopher Germer

Psychologist, Harvard Teacher and Mindful Self-Compassion Teacher

Chris Germer, PhD is a clinical psychologist and lecturer on psychiatry (part-time) at Harvard Medical School. He co-developed the Mindful Self-Compassion (MSC) program with Kristin Neff in 2010 and MSC has since been taught to over 100,000 people worldwide.

They co-authored two books on MSC, The Mindful Self-Compassion Workbook and Teaching the Mindful Self-Compassion Program. Chris spends most of his time lecturing and leading workshops around the world on mindfulness and self-compassion.

He is also the author of The Mindful Path to Self-Compassion; he co-edited two influential volumes on therapy, Mindfulness and Psychotherapy, and Wisdom and Compassion in Psychotherapy; and he maintains a small private practice in Arlington, Massachusetts, USA.

www.mindfulselfcompassion.org

www.centerformsc.org

Christopher Germer

Psychologist, Harvard Teacher and Mindful Self-Compassion Teacher

Chris Germer, PhD is a clinical psychologist and lecturer on psychiatry (part-time) at Harvard Medical School. He co-developed the Mindful Self-Compassion (MSC) program with Kristin Neff in 2010 and MSC has since been taught to over 100,000 people worldwide.

They co-authored two books on MSC, The Mindful Self-Compassion Workbook and Teaching the Mindful Self-Compassion Program. Chris spends most of his time lecturing and leading workshops around the world on mindfulness and self-compassion.

He is also the author of The Mindful Path to Self-Compassion; he co-edited two influential volumes on therapy, Mindfulness and Psychotherapy, and Wisdom and Compassion in Psychotherapy; and he maintains a small private practice in Arlington, Massachusetts, USA.

www.mindfulselfcompassion.org

www.centerformsc.org

Template is not defined.
Hoofddocent Mindfulnesstrainer Opleiding - Rob Brandsma

Rob Brandsma

Hoofddocent Opleiding Mindfulness ­trainer

Rob Brandsma is Hoofddocent Opleiding Mindfulness ­trainer. Hij zet zich in Nederland al sinds jaar en dag in om mindfulness zoveel mogelijk in te bedden in de samenleving. Dit doet Rob door het geven van trainersopleidingen en het ontwikkelingen van thematische mindfulnesstrainingen, door het toepassen van mindfulness op maatschappelijk relevante onderwerpen. Doorleven en doorgeven van mindfulness is zijn missie.

Rob is de auteur van een aantal boeken over mindfulness voor het grote publiek zoals ‘Beter nu’ en ‘Elke dag meer mindfulness‘. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in meerdere talen uitgegeven, onder andere in het Engels. Hij volgt het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.

Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: ‘Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.’

Rob was eerder directeur van het Centrum voor Mindfulness, preventiemedewerker in de verslavingszorg, directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en had een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.