Leerroute trainer Mindful Zelfcompassie (MSC)

Overzicht van alle stappen om Mindful Zelfcompassie (MSC) trainer te worden

Leerroute trainer mindful zelfcompassie (MSC)

Overzicht van alle stappen om Mindful Zelfcompassie (MSC) trainer te worden

Hoe kun je MSC-trainer worden?

Op deze pagina tref je een toelichting op de opleidingsstappen om zelfcompassietrainer te worden. Deze zelfcompassie leerroute is ontwikkeld door onze partnerorganisatie Center for Mindful Self-Compassion (CMSC) opgericht door Kristin Neff en Christofer Germer.

De basis voor het geven van zelfcompassie (MSC) is om zelf de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie regelmatig te beoefenen. Vandaar dat je voordat je de trainersopleiding kunt starten een 8-weekse MSC-training of een 5-daagse intensieve MSC gevolgd moet hebben. Dit is dus eigenlijk stap 0.

“Deze trainersopleiding voelde als een warm bad. Gedurende alle stappen van de opleiding voelde ik me gesteund en gedragen door mijn mede-studenten en de docenten.”

De zelfcompassie leerroute

Stap 1 van de leerroute bestaat uit het voltooien van de 6-daagse residentiële trainersopleiding.

Deze opleiding is bedoeld voor mensen die zelfstandig zelfcompassietraining (MSC) willen geven of die mindfulness en zelfcompassie in hun professionele activiteiten willen integreren (bijvoorbeeld psychotherapie, coaching, zorg, onderwijs, etc.). Daarnaast is deze opleiding geschikt voor diegenen die er een beroepsmatige interesse voor hebben (bijvoorbeeld onderzoekers, bestuurders, etc.). 

Stap 2 is het trainers-practicum. (TTP) waarin je, met een groep trainers in opleiding de opgedane kennis uit de teacher training gaat oefenen.

Stap 3 moet je voltooien als je de eerste 8-weekse, MSC training gaat geven. Je krijgt dan samen met maximaal 5 andere teachers in training  (via Zoom) begeleiding van een ervaren MSC trainer, tijdens het geven van je training.  Pas na het voltooien van alle Zoom consultatie sessie krijg je de ‘Trainer Teacher’ status. 

Stap 4 het individuele mentor traject is voor diegenen die het trainerschap nog verder willen professionaliseren en verdiepen en de status ‘Certified Teacher” willen bereiken. 

Samenvatting stappen leerroute

Als partnerorganisatie van het Center for Mindful Self-Compassion (CMSC) biedt de Mindfulness Academie (dMA) aanstaande trainers ondersteuning bij de eerste en tweede en vierde stap van hun route om ‘getraind’ of ‘gecertificeerd trainer’ te worden.


Stap 1: 6-daagse residentiële MSC-trainersopleiding

Stap 1: 6-daagse MSC-trainersopleiding

De 6-daagse residentiële trainersopleiding wordt gegeven door ervaren MSC-trainers en is opgebouwd rondom het leren kennen, ervaren én oefenen met alle onderdelen uit de 8-weekse MSC-training.

Gedurende de teach back sessies krijgen deelnemers de gelegenheid om iedere oefening vanuit eigen ervaring te onderzoeken en op achtergronden en theoretische onderbouwing van de oefeningen te reflecteren. Daarnaast wordt er geoefend in oefengroepjes met de verschillende onderdelen uit training. Dit alles onder begeleiding van de teacher trainers.

Deelnemers ontvangen alle trainingsmaterialen die nodig zijn om het 8-weekse programma te geven.

Deelnemers dienen alle sessies aanwezig te zijn om door te gaan naar de volgende stap in de teacher training (alleen in uitzonderlijke situaties wordt hierop uitzonderingen gemaakt). 

Wat leer je in de MSC-trainersopleiding?

Na voltooing deze MCS-trainersopleiding kun je:

Verplichte literatuur

Bij de training wordt ervan uitgegaan dat je alle onderstaande literatuur voorafgaand aan de opleiding hebt gelezen.

Alle boeken zijn via de boekhandel of online te verkijgen. De beide (verplichte) boeken van Kristin Neff en Christopher Germer zijn ook beschikbaar in het Nederlands). Klik hier om het artikel te lezen.

Aanbevolen literatuur

Voor wie is de trainersopleiding geschikt?

De MSC-trainersopleiding staat open voor iedereen die zelfcompassietrainer wil worden en aan de volgende voorwaarden voldoet:

Let op:

Stap 2: Teacher Trainer Practicum (TTP)

Stap 2: Teacher Trainer Practicum (TTP)

Het Teacher Trainer Practicum (TTP) is een tien weken durend online programma met een groep van maximaal 16 trainers om nieuwe trainersvaardigheden te oefenen in een veilige, gestructureerde, online omgeving. Het TTP wordt begeleid door twee gecertificeerde MSC-docenten/TTP-trainers.

Elke week staat één MSC sessie centraal. Als trainer-in-opleiding bereid je elke sessie voor.

Telkens krijgt één trainer-in-opleiding de gelegenheid een onderdeel van de MSC sessie te begeleiden, gevolgd door feedback en discussie.

Er is ook gelegenheid om elkaar te ontmoeten buiten de wekelijkse sessies om samen de sessie voor te bereiden

“Het Teacher Trainers practicum gaf mij de gelegenheid om samen met andere trainers in opleiding ieder onderdeel van de training echt goed te leren kennen. Nu voel ik me echt klaar om mijn eerste training te gaan geven. “

Het TTP voorziet nieuwe trainers van een “laboratorium” waarin ze hun eigen ‘stem’ kunnen vinden terwijl ze gaan oefenen met wat ze in de trainersopleiding hebben geleerd.

Tussen iedere sessie is er tijd om te reflecteren op het geleerde, de volgende sessie voor te breiden en stil te staan bij het persoonlijk leerproces.

Het cohort-model geeft deelnemers de unieke gelegenheid om in een veilige omgeving collegiale steun te ervaren en kan zo een bron van steun en hulp zijn, lang nadat het practicum voorbij is.

 

Als je eenmaal toegelaten bent in de trainersopleiding, krijg je vanzelf een link om je te registreren voor het Teacher Training Practicum. Elke wekelijkse sessie duurt 2,5 uur. 

We raden je aan jouw eerste MSC-training te geven binnen het eerste jaar na het afronden van het Teacher Training Practicum .

NB: Wanneer je gecertificeerd wil worden als MSC-trainer (stap 3), zorg dan dat je jouw eerste MSC-training geeft binnen twee jaar na beëindiging van jouw Teacher Training Practicum. Alleen dan kun je door naar stap 3. en anders moet je het practicum opnieuw volgen.

Stap 3: Co-trainen eerste MSC-training, met consultatie via Zoom

“Ik vond de zoom consultatie sessies heel steunend. Ik kreeg goede tips en feedback. Het was fijn om tijdens de eerste training bij een ervaren trainer terecht te kunnen met vragen. Ook de lastige dingen werden heel open, zonder oordeel besproken. Dit gaf me een veilig gevoel.” 

Stap 3: Co-trainen van je eerste MCS-training

Als je de trainersopleiding en het trainers-practicum hebt afgerond, kun je samen meteen co-teacher de eerste 8-weekse training gaan geven. Tegelijkertijd volg je daarbij 10 groepsconsultatie-sessies.

De consultaties zijn online via Zoom en bieden een de gelegenheid om advies en steun te krijgen tijdens je eerste training.

Er zijn maximaal 6 teachers in training aanwezig.  En elke sessie wordt begeleid door een ervaren MSC-trainer.

Vereisten voor meetellen van Zoomconsultaties voor de status van 'Trained Teacher'

Om in aanmerking te komen voor de Trained Teacher status na je eerste training en de Zoom-consultaties moet je ervoor zorgen dat je aan de volgende eisen voldoet:

Afronden stap 3: Aanvragen Trained Teacher Status

Als je bovenstaat stappen hebben voltooid kun je de status van Trained Teacher toegekend krijgen.

Je ontvangt dan een certificaat Trained Teacher, wordt opgenomen in het overzicht van Trained Teachers op de CMSC-website en mag de 8-weekse MSC-training zelfstandig geven.

“Door de goede begeleiding voel ik me nu zeker genoeg om de training te gaan geven zonder begeleiding. Fijn ook om een MSC-maatje gevonden te hebben met wie ik de training nu samen geef. Co-teachen is echt heel fijn maar ook erg gezellig en leuk!”

Stap 4: Certificering tot Certified MCS Trainer

Stap 4: Certificeringstraject tot Certified MCS Teacher

De toekenning van ‘Trained Teacher’ (stap 3) geeft ‘alleen’ aan dat de trainer de vereiste opleiding heeft afgerond. 

Om aan te tonen dat de competenties van jouw als trainer geverifieerd door een erkende MSC-mentor, kun je stap 4. De certificering tot Certified Teacher doorlopen. Wij raden deze stap zeer aan voor diegenen die regelmatig MSC-training willen geven. 

‘Trained MSC teachers’ kunnen het pad naar certificatie volgen, nadat zij tenminste drie MSC-trainingen hebben gegeven. Ze kunnen dan een ‘Collaborative Assessment’ doen bij een erkende MSC-mentor. Het certificeringstraject omvat tenminste 14 uur individuele mentoring, gedurende minimaal twee extra MSC-trainingen.

Enthousiast geworden?

Onze docenten ondersteunen je graag in jouw trainersontwikkeling. Zet nu de eerste stap.

Trainersopleiding mindful zelfcompassie MSC

Kosten: € 1.424,-
Eénpersoonskamer met volpension: € 995,-

Mocht je nog vragen neem dan per mail of telefoon contact op met Mila de Koning: +31610223819