Enquiry vaardigheden verdiepen

Enquiry vaardigheden verdiepen

Enquiry vaardigheden verdiepen

10:00

 – 

17:30

 | 

Amsterdam
Rob Brandsma
Kosten: € 340

Geaccrediteerd voor 13 Mindfulness Register punten.

Data: 16 en 17 mei van 10.00 tot 17.30 

Enquiry is misschien met het meest uitdagende onderdeel van het trainerschap. In deze verdiepende workshop worden de belangrijkste enquiry-vaardigheden uitvoerig behandeld en geoefend.

Inhoud van de workshop

Enquiry betekent bevraging of nabespreking. Naast het begeleiden van oefeningen en het geven van educatie is enquiry het belangrijkste werkvorm die een mindfulness­trainer toepast. Deze workshop biedt de mogelijkheid je bestaande enquiry-vaardigheden uit te breiden.

 

Enquiry faciliteert inzicht

Enquiry faciliteert de deelnemer om zelf inzichten te vinden. Het levert een oppepper aan de individuele beoefening doordat het terughaalt, verdiept, steunt, en een kader biedt voor wat tijdens de meditatie al (latent) gezien werd. Enquiry is een uniek onderdeel van mindfulness­training, zonder een gelijke in enig oosterse of westerse traditie.

 

Enquiry voor de trainer: kunst van balans bewaren

Enquiry is misschien wel het meest uitdagende onderdeel van het trainerschap. Enquiry gaat om de kunst van het behouden van een subtiele balans tussen controle houden en loslaten, inzicht bieden en niet-weten, open leggen en steunen, actief zijn en terugtrekken. Enquiry is in wezen open, toch kent het richtlijnen en technieken. Daarover gaat deze workshop.

 

Het verdiepen van de enquiry vaardigheden

Je leert in deze workshop over verschillenden vormen van enquiry, zoals brede en diepe enquiry. Over het model van ervaringsleren van David Kolb. Over uitpluizen van ons taalgebruik, over het ‘openschroeven’ van concepten. Over de kunst van het vaardig gebruik van het woord.

Over het doel van enquiry: het inzicht krijgen onze automatische en reactieve patronen. En over behulpzame gesprekstechnieken, zoals structurerende en activerende gesprekstechnieken, en wanneer je die kunt inzetten.

Programma

In deze workshop worden achtergronden, structuur en enquiry technieken uitgelegd. Het is een echte workshop: naast uitleg zal er enige tijd zijn om in kleine werkgroepen zelf te oefenen. En er is veel ruimte voor het delen van ervaringen en inzichten van de deelnemers.

Voor wie

Deze workshop is voor iedereen die opgeleid is in het geven van mindfulness­training MBSR/MBCT aan groepen en hierin ook ervaring heeft.

Praktische informatie

De Nieuwe Yogaschool, Laurierstraat 109, Amsterdam

Kosten

€ 340,- vrij van btw.

Accreditatie

13 punten in Mindfulness Register

 

Docent

Rob Brandsma is hoofdopleider aan de mindfulness trainersopleiding van de Mindfulness Academie. Hij schreef meerdere boeken over het trainersvak, waaronder het Mindfulness Praktijkboek, dat een systematische behandeling van enquiry geeft en in meerdere talen is vertaald.