Individuele Mindfulness

Individuele Mindfulness

Individuele Mindfulness

10:00

 – 

17:00

 | 

Live Online
Maya Schoevers
Kosten: € 340

Geaccrediteerd voor 13 Mindfulness Register punten.

Data: 21 en 22 november 2024 van 10.00 tot 17.00

Hoe kun je mindfulness in een individuele setting aanbieden? Welke aanpassingen aan het achtweeks programma zijn nodig? Hoe doe je enquiry? Dat leer je in deze twee dagen.

In deze workshop wordt het individuele mindfulnessprogramma in zijn onderdelen en werkwijze behandeld en geoefend. Nadruk ligt hierbij natuurlijk op de onderdelen die specifiek zijn voor een individuele mindfulness­training.

Inhoud van de opleiding

De mindfulness­training is vooral bekend als groepstraining. Een groep heeft een aantal kwaliteiten: je leert van elkaar en de enquiry bijvoorbeeld is een kringgesprek.

Toch heeft individuele mindfulness­training veel te bieden. Immers:

 • Individueel is een meer tailor made, persoonsgericht aanbod mogelijk.
 • Soms zijn er omstandigheden waarbij deelname aan een groep niet mogelijk is
 • Niet iedereen heeft behoefte aan of baat bij een groepssetting.
 • Bovendien heb je aan één deelnemer al genoeg. Je kunt dus direct met de training starten als iemand zich aanmeldt.

Gezien de mogelijkheden en de voordelen, is het dus niet zozeer de vraag óf we mindfulness individueel moeten aanbieden, maar wanneer en hoe.

 

Niet óf, maar hóe

Als je als groepstrainer mindfulness individueel wilt aanbieden, dan stuit je op een aantal vragen:

 • Hoe moet je het programma van de standaard mindfulness­training aanpassen voor een individuele setting? Hoe lang doe je een individuele sessie?
 • Wat voor consequenties heeft een-op-een oefening en nabespreking voor de rol van de trainer?
 • Hoe zorg je ervoor dat het geen gesprekstherapie wordt?

Deze vragen worden beantwoord in het programma Individuele Mindfulness.

 

De tweedaagse workshop

In deze workshop wordt het individuele mindfulnessprogramma in zijn onderdelen en werkwijze behandeld en geoefend. Nadruk ligt hierbij natuurlijk op de onderdelen die specifiek zijn voor een individuele mindfulness­training. De kennis en vaardigheden voor het geven van MBSR/MBCT in een groepssetting dienen hierbij als basis en worden daarom als bekend verondersteld.

Tijdens de tweedaagse workshop komen de volgende onderdelen aan bod:

 • indicaties voor individuele mindfulness;
 • uitleg en doorloop van het uitgebreide draaiboek individuele mindfulness­ training;
 • geven van oefeningen in individuele setting;
 • oefenen van enquiry in individuele setting;
 • bespreken van de effectiviteit en wetenschappelijke evidentie van dit programma.

De onderwerpen worden op een interactieve manier behandeld; studenten worden uitgenodigd hun vragen en ervaringen in te brengen.

Na de tweedaagse workshop kun je zelf aan de slag. Mocht je supervisie willen tijdens het geven van de individuele mindfulnesstraining dan kun je contact opnemen met Maya. Supervisie is niet bij de prijs van de tweedaagse workshop in begrepen.

Kosten: € 340
Locatie: Live Online (via Zoom) Je hebt een computer met een webcam en een microfoon nodig. Plus een fijne plek waar je privacy hebt.

Docent: Maya Schroever
Psycholoog, Universitair Hoofddocent, gecertificeerd mindfulness­ trainer en docent Individuele Mindfulness

 

Na mijn studie Klinische- en Gezondheidspsychologie heb ik onderzoek gedaan naar hoe mensen zich aanpassen aan een chronische ziekte. Ook ben ik GZ-psycholoog n.p. en werkte ik enkele jaren als psycholoog in de geestelijke gezondheidszorg.

Twintig jaar geleden kwam ik met mindfulness in aanraking. Ik merkte dat deze zachte manier van aanwezig zijn bij wat er nu gebeurt, een krachtig middel is om minder afwezig “in mijn hoofd” te leven en om vriendelijker naar mezelf te zijn en naar wat ik meemaak. Gemotiveerd vanuit deze ervaring en de diepe interesse in persoonlijke ontwikkeling en hoe met het leven n om te gaan en dit proces met anderen te delen, volgde ik verschillende mindfulness opleidingen en stilte retraites, onder andere bij Johan Tinge, Rob Brandsma, Frits Koster, Jon Kabat-Zinn, Mark Williams en bij de Centra voor Mindfulness in Bangor en Massachusetts.

Sinds 2006 geef ik mindfulness­training. Daarnaast werk ik als psycholoog onderzoeker bij de afdeling Gezondheidspsychologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Hier doe ik onder andere onderzoek naar de rol van mindfulnes en compassie in de aanpassing aan ziekte en de effecten van mindfulness- en compassietraining. Ook geef ik mindfulness training en workshops aan studenten Geneeskunde en medewerkers.