Wil jij een mindfulness of zelfcompassie training, opleiding of nascholing volgen?
Dan ben je bij De Mindfulness Academie aan het juiste adres. Bij ons werken ervaren trainers en docenten die je op iedere stap van het traject kunnen begeleiden. Zij doen dit met veel expertise én plezier! Van training, tot opleiding tot nascholing. We hebben het allemaal in huis.
Wil jij een mindfulness of zelfcompassie training, opleiding of nascholing volgen?
Dan ben je bij De Mindfulness Academie aan het juiste adres. Bij ons werken ervaren trainers en docenten die je op iedere stap van het traject kunnen begeleiden. Zij doen dit met veel expertise én plezier! Van training, tot opleiding tot nascholing. We hebben het allemaal in huis.
Mindfulness trainer worden
We leven in een bijzondere tijd. Veel is in verandering en onzeker. Juist nu zijn de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie zo nodig. De Mindfulness Academie wil graag een plek bieden aan iedereen die de kwaliteiten van mindfulness en zelfcompassie wil ontwikkelen en uitdragen. Of je nu zelf een training wilt volgen of de traning wilt leren geven, je bent bij ons aan het juiste adres.
Trainen bij De Mindfulness Academie
De trainers en docenten die aan De Mindfulness Academie verbonden zijn hebben allen al vele jaren ervaring. Zowel met mindfulness, zelfcompassie als met lesgeven.
Het plezier dat wij ervaren in het trainen en lesgeven hopen we ook over te dragen aan onze studenten. We staan voor kwaliteit en persoonlijk contact.
Wij zien mindfulness en zelfcompassie als belangrijke kwaliteiten die je kunnen steunen in het leven van alledag. Onze begeleiding kenmerkt zich dan ook door praktisch, toepasbare adviezen en een ‘down to earth’ aanpak.
“Mindfulness vind ik heel praktisch toepasbaar. Het helpt me om rust en balans in te bouwen in mijn werkdag en maakt me veel aandachtiger. Mijn omgeving vindt mij er veel meer ontspannen uitzien en zo voel ik me ook!”
“
Waar ben je naar op zoek?
Opleidingen
- Basisopleiding mindfulness MBSR/MBCT
- Vervolgopleiding mindfulnesstrainer MBSR/MBCT
- Trainersopleiding mindful zelfcompassie MSC
Nascholing
Op dit moment zijn we bezig met het aanvragen van accreditatie voor onze nascholingsactiviteiten. Ben je geïnteresseerd in een of meerdere van de onderstaande nascholingen, meld je aan en ontvang meer informatie.
- Nascholing mindfulness
- Nascholing zelfcompassie
Wat zeggen deelnemers over De Mindfulness Academie?
“Ik heb zowel de opleiding mindfulnesstrainer als de opleiding zelfcompassietrainer bij Rob en Mila gevolgd.
Dat ik dat bij hun instituut ging doen was voor mij van meet af aan duidelijk. Ik had als mindfulness beoefenaar al veel gehad aan hun gedegen aanbod, dat schiep vertrouwen in de trainersopleiding. En dat is meer dan waar gemaakt.
De opleidingen zijn goed ingebed in zowel oosterse als westerse wijsheid en ik hou van de kwaliteit en integriteit waar de academie voor staat.
Je krijgt je papiertje niet zomaar. Rob en Mila heb ik leren kennen als warme, persoonlijk betrokken en zeer ervaren trainers. Met veel dankbaarheid kijk ik terug op de supervisie sessies die ik met Rob had.
En ook nu kan ik nog steeds met vragen bij ze terecht. Ik heb die hele reis als zeer inspirerend en verrijkend ervaren en mag daar als trainer nog steeds de vruchten van plukken.”
“Ik heb voor deze trainersopleiding gekozen omdat ik zelf een goede ervaring had gehad met de zelfcompassietraining die ik er heb gevolgd. Mijn trainer, Mila de Koning, was ook één van de hoofddocenten bij de trainersopleiding. Wat me aansprak, was de down to earth benadering van De Mindfulness Academie en van Mila. Verder hebben zowel Mila als Rob vele jaren ervaring, met zowel trainen als opleiden. Dat gaf me vertrouwen.
De combinatie tussen zelf deelnemer zijn bij oefeningen, en vervolgens hierop reflecteren vanuit deelnemers- en trainersopzicht (in de basisopleiding), maakt dat je de training goed leert kennen en haar opbouw leert begrijpen. Vervolgens brengt de vervolgopleiding echt verdieping aan je trainerschap, door bijvoorbeeld uitgebreid bij enquiry stil te staan, bij het intakegesprek, stress en de principes van MBCT. Het contact met de docenten was prettig, ze waren goed te bereiken voor vragen en hadden zelf een open, compassievolle, mindful aanwezigheid in de training
Doordat je de mindfulnesstrainer opleiding in twee delen kunt volgen (basis en vervolg), kun je goed zelf het tempo bepalen afhankelijk van je eigen ontwikkeling. Verder is er een prettig leerklimaat, met een fijne afwisseling tussen theorie, ervaring en zelf oefenen en bevlogen en kundige hoofd- en gastdocenten.
Tenslotte is de opleiding, door de praktische insteek waarbij je veel zelf oefent met zowel trainen als mediteren, ook echt een persoonlijk leertraject, waarin ik mijn eigen patronen weer beter heb leren kennen en mijn meditatiebeoefening heb verdiept. Ik geef nu zelf de 8-weekse MBSR training en merk dat wat ik heb geleerd in de trainersopleiding me een stevig fundament geeft.”
“Ik wilde mindfulness beter kunnen overdragen, en tegelijk verdiepen voor mijzelf. De trainersopleiding van De Mindfulness Academie stelde me hiertoe precies in staat.
Er is een enorme ervaring met zowel de praktische als theoretische kant van mindfulness bij de trainers, met het spectrum van deelnemers waarop je voorbereid wilt zijn, en heeft een materiaal en opbouw waar ik stap voor stap in mee kan gaan.
Van harte aanbevolen.”
“Ik heb voor de trainersopleiding bij De Mindfulness Academie gekozen vanwege de goede berichten die ik erover vernomen had. Ik werd echt ‘gegrepen’ door de manier van lesgeven waardoor ik me naast de lesstof ook zelf meer ben gaan verdiepen.
De docenten sluiten goed aan bij de vragen van de studenten en de behoefte van de groep. Ik vond de voorbeelden en uitleg persoonlijk en inspirerend.
Mede daardoor ben ik geïnspireerd en enthousiast geworden om mindfulness zowel voor mij persoonlijk als ook zakelijk in te gaan zetten.”
Wie werken bij De Mindfulness Academie?
Rob Brandsma is Hoofddocent Opleiding Mindfulness trainer. Hij zet zich in Nederland al sinds jaar en dag in om mindfulness zoveel mogelijk in te bedden in de samenleving. Dit doet Rob door het geven van trainersopleidingen en het ontwikkelingen van thematische mindfulnesstrainingen, door het toepassen van mindfulness op maatschappelijk relevante onderwerpen. Doorleven en doorgeven van mindfulness is zijn missie.
Rob is de auteur van een aantal boeken over mindfulness voor het grote publiek zoals ‘Beter nu’ en ‘Elke dag meer mindfulness‘. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in meerdere talen uitgegeven, onder andere in het Engels. Hij volgt het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.
Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: ‘Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.’
Rob was eerder directeur van het Centrum voor Mindfulness, preventiemedewerker in de verslavingszorg, directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en had een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.
Mila de Koning geeft al sinds 2006 mindfulness en zelfcompassie trainingen, workshops en coaching aan verschillende doelgroepen. Zij geeft trainingen op open inschrijving maar ook aan artsen, verpleegkundigen en hulpverleners en aan mensen met angstklachten.
Zij is jaren werkzaam geweest in de gezondheidszorg, binnen de GGZ in verschillende functies, waaronder als verpleegkundige / sociotherapeut, docent en preventiewerker en projectleider. Sinds 2011 richt zij zich helemaal op mindfulness en zelfcompassie, binnen het VU medisch centrum richtte zij het expertisecentrum mindfulness op met als doel om mindfulness en zelfcompassie naar de gezondheidszorg te brengen.
Samen met Marga Gooren schreef Mila in 2020 het boek Hart voor de dokter, met zelfcompassie aan het werk.
Momenteel is zij oprichter van De Mindfulness Academie en hoofddocent van de opleiding tot mindfulnesstrainer. Daarnaast is zij verbonden aan het Center for Mindful Self-Compassion in San Diego, U.S.A. als trainer en als opleider en supervisor voor trainers. Nog steeds ligt haar hart bij de gezondheidszorg en geeft zij speciale mindfulness en zelfcompassie workshops en trainingen o.a. aan artsen en andere zorgverleners.
“Trainen en opleiden doe ik nog steeds met heel veel passie en plezier. Het doorgeven van mindfulness en zelfcompassie doe ik met recht met hart en ziel. Mindfulness verveelt nooit!”

Margôt van Stee
Psycholoog en mindfulness trainer
Mijn naam is Margôt van Stee en ik ben als trainer en opleider verbonden aan De Mindfulness Academie. Ik geef de mindfulnesstraining, de compassietraining (MSC) en de training Leven vanuit je kernwaarden (gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy) en ik begeleid de mindfulness en compassie jaargroepen. Daarnaast geef ik les en supervisie aan de basis- en vervolgopleiding tot mindfulnesstrainer.
Na mijn studie klinische psychologie werkte ik als hulpverlener, docent, trainer/coach en projectmanager. In 2000 ging ik werken als arbeidspsycholoog en sinds 2010 heb ik een eigen psychologische praktijk. Het hanteren van stress is sinds jaar en dag één van de voornaamste uitdagingen voor mijn cliënten.
Toen ik in 2005 een mindfulnesstraining volgde bij Joke Hellemans vond ik hierop een mild en tegelijkertijd krachtig antwoord. Niet alleen voor mijn cliënten, maar ook voor mijzelf. Door in het hier en nu contact te maken met het lichaam en de ademhaling, zo ontdekte ik, herstel je het contact met jezelf en de wereld om je heen. Je doorbreekt de hectiek en creëert ruimte en rust om bewust en met aandacht je koers te bepalen, telkens weer opnieuw.
De resultaten van wetenschappelijk onderzoek bleken mijn eigen ervaringen en die van anderen te ondersteunen. Daarom besloot ik in mijn leven volop ruimte te maken voor mindfulness, zowel privé als professioneel. Ik volgde scholing en retraites bij onder andere Rob Brandsma, Pema Chödrön, Christopher Germer, Frits Koster, Florence Meleo-Meyer, Kristin Neff en Mark Williams. Verder vind ik inspiratie in workshops, boeken en podcasts en schrijf ik graag over psychologie en mindfulness in de vorm van blogs. Meer informatie is te vinden op margotvanstee

Kristiaan bij de Vaate
Mindfulness- en compassietrainer
Ik ben Psycholoog NIP en heb naast mijn werk als mindfulness- en zelfcompassietrainer een praktijk voor integratieve counseling in Amsterdam Zuid.
Als psycholoog kijk ik naar wat we als mensen nodig hebben om een gelukkig, gezond en waardevol leven te leiden en hoe we daarbij het beste kunnen omgaan met moeilijkheden die we tegenkomen.
In mindfulness & zelfcompassie vond ik een manier om dit voor mijzelf heel direct te onderzoeken. Mijn eerste ervaring met meditatie deed ik ruim 20 jaar geleden op in India. Hier kwam ik tot het inzicht dat je je eigen geest kan trainen om bewuster en prettiger in het leven te staan. Met de beoefening van zelfcompassie leerde ik opener en vriendelijker met mijzelf en moeilijke ervaringen te zijn en dat helpt mij nog steeds in het omgaan met tegenslagen in het leven.
Bij De Mindfulness Academie begeleid ik de verdiepende mindfulness- en compassiejaargroep. De op het leven gerichte benadering van de mindfulnesstraining sluit goed aan bij de manier waarop ik mijn meditatie beoefening beleef en hoe ik deze door wil geven aan anderen.
Mijn begeleiding karakteriseert zich door rust en betrokkenheid waarin voor iedereen ruimte is om op eigen tempo en manier mindfulness en zelfcompassie eigen te maken en te onderzoeken wat de waarde ervan is in het eigen leven.
Thorsten is een van de wetenschappers die de variant op de mindfulnesstraining Mindfulness- Based Cognitive Therapy (MBCT) tot zijn huidige standaard heeft ontwikkeld, waarbij in de UK in sommige gevallen de behandeling van voorkeur is.
Vele jaren heeft hij aan de zijde van professor Mark Williams aan de universiteit van Oxford de oefeningen en technieken van MBCT verder verfijnd en onderzocht. Daarnaast heeft hij als ervaren clinicus vele groepen met uitdagende kwetsbaarheden (depressie, suïcidaliteit) in mindfulness begeleid.
Tegenwoordig is hij Associate Professor aan het Department of Psychology van de universiteit van Exeter. Tevens doet hij aan de Freie Universität Berlin onderzoek naar de neurobiologische factoren die voor verandering zorgen als gevolg van MBCT. Geeft samen met Mark Williams MBCT retraites voor professionals. Naast cognitief-psycholoog en wetenschapper is Thorsten ook yogaleraar.
Ik ben hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en psychotherapeut, gespecialiseerd cognitieve gedragstherapie, echtpaar- en gezinstherapie en mindfulness met kinderen, ouders en volwassenen. Ik hou van onderzoeken, schrijven, lesgeven, trainen, coachen, mediteren, en denken.
De rol van mindfulness in de ontwikkeling van kinderen (al vanaf de zwangerschap), ouderschap (ook vaderschap), gezins- en (ex)partnerrelaties heeft mijn interesse, omdat aandacht de basis is voor elke relatie. Ik heb een mindfulness programma ontwikkeld voor ouders (“Mindful Parenting”) en voor kinderen met aandachts-, impulsiviteits- en hyperactiviteitsproblemen (“Mymind”) en samen met Esther de Bruin en Anne Formsma het “Mindful2work” programma. Ik doe onderzoek naar de effecten van mindfulnesstraining bij condities zoals ADHD, autisme, angst, depressie en burnout.
Mediteren, tekenen, schilderen, kleien, lezen, contact met de natuur en creatief schrijven helpen me om me steeds opnieuw te verbinden met mijn innerlijke wereld en zo het beste van mijn werk te maken. Als moeder, partner of alleenstaande, en werkende, is mijn persoonlijke levenservaring, naast theorie, onderzoek en klinische ervaring, een bron van inspiratie voor de boeken die ik schrijf en de trainingen die ik ontwikkel.
Ik geef opleiding in mindfulness in de levensloop van gezinnen, mindful parenting, en MYmind, zie www.susanbogels.com
Ik ben erkend als categorie I mindfulnesstrainer door VMBN en VVM.
Meer informatie op: susanbogels.com

Christopher Germer
Psychologist, Harvard Teacher and Mindful Self-Compassion Teacher
Chris Germer, PhD is a clinical psychologist and lecturer on psychiatry (part-time) at Harvard Medical School. He co-developed the Mindful Self-Compassion (MSC) program with Kristin Neff in 2010 and MSC has since been taught to over 100,000 people worldwide.
They co-authored two books on MSC, The Mindful Self-Compassion Workbook and Teaching the Mindful Self-Compassion Program. Chris spends most of his time lecturing and leading workshops around the world on mindfulness and self-compassion.
He is also the author of The Mindful Path to Self-Compassion; he co-edited two influential volumes on therapy, Mindfulness and Psychotherapy, and Wisdom and Compassion in Psychotherapy; and he maintains a small private practice in Arlington, Massachusetts, USA.
Rob Brandsma is Hoofddocent Opleiding Mindfulness trainer. Hij zet zich in Nederland al sinds jaar en dag in om mindfulness zoveel mogelijk in te bedden in de samenleving. Dit doet Rob door het geven van trainersopleidingen en het ontwikkelingen van thematische mindfulnesstrainingen, door het toepassen van mindfulness op maatschappelijk relevante onderwerpen. Doorleven en doorgeven van mindfulness is zijn missie.
Rob is de auteur van een aantal boeken over mindfulness voor het grote publiek zoals ‘Beter nu’ en ‘Elke dag meer mindfulness‘. Op het terrein van het trainersvak publiceerde hij de trilogie Mindfulness Basisboek, Mindfulness Praktijkboek en Mindfulness Trainingsboek. Het Praktijkboek is in meerdere talen uitgegeven, onder andere in het Engels. Hij volgt het voortschrijdend wetenschappelijk inzicht in mindfulness en baseert daarop ook zijn werk als trainer en het ontwikkelen van nieuwe mindfulness-based interventies.
Over zijn passie voor mindfulness en compassie zegt hij: ‘Mindfulness stelt mij in staat om beter met uitdagingen en obstakels om te gaan en mij vaker te realiseren dat het hier en nu (bijna) altijd de beste plek is om te vertoeven. Het verrijkt mijn leven met inzicht, verwondering en mildheid. Het is een geschenk om dit ook in mijn werk te kunnen brengen.’
Rob was eerder directeur van het Centrum voor Mindfulness, preventiemedewerker in de verslavingszorg, directeur van een organisatie voor gezondheidsvoorlichting, en had een eigen praktijk voor psychologische behandeling. Hij is niet praktiserend GZ-psycholoog, orthopedagoog en psycholoog NIP.

Margôt van Stee
Psycholoog en mindfulness trainer
Mijn naam is Margôt van Stee en ik ben als trainer en opleider verbonden aan De Mindfulness Academie. Ik geef de mindfulnesstraining, de compassietraining (MSC) en de training Leven vanuit je kernwaarden (gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy) en ik begeleid de mindfulness en compassie jaargroepen. Daarnaast geef ik les en supervisie aan de basis- en vervolgopleiding tot mindfulnesstrainer.
Na mijn studie klinische psychologie werkte ik als hulpverlener, docent, trainer/coach en projectmanager. In 2000 ging ik werken als arbeidspsycholoog en sinds 2010 heb ik een eigen psychologische praktijk. Het hanteren van stress is sinds jaar en dag één van de voornaamste uitdagingen voor mijn cliënten.
Toen ik in 2005 een mindfulnesstraining volgde bij Joke Hellemans vond ik hierop een mild en tegelijkertijd krachtig antwoord. Niet alleen voor mijn cliënten, maar ook voor mijzelf. Door in het hier en nu contact te maken met het lichaam en de ademhaling, zo ontdekte ik, herstel je het contact met jezelf en de wereld om je heen. Je doorbreekt de hectiek en creëert ruimte en rust om bewust en met aandacht je koers te bepalen, telkens weer opnieuw.
De resultaten van wetenschappelijk onderzoek bleken mijn eigen ervaringen en die van anderen te ondersteunen. Daarom besloot ik in mijn leven volop ruimte te maken voor mindfulness, zowel privé als professioneel. Ik volgde scholing en retraites bij onder andere Rob Brandsma, Pema Chödrön, Christopher Germer, Frits Koster, Florence Meleo-Meyer, Kristin Neff en Mark Williams. Verder vind ik inspiratie in workshops, boeken en podcasts en schrijf ik graag over psychologie en mindfulness in de vorm van blogs. Meer informatie is te vinden op margotvanstee

Kristiaan bij de Vaate
Mindfulness- en compassietrainer
Ik ben Psycholoog NIP en heb naast mijn werk als mindfulness- en zelfcompassietrainer een praktijk voor integratieve counseling in Amsterdam Zuid.
Als psycholoog kijk ik naar wat we als mensen nodig hebben om een gelukkig, gezond en waardevol leven te leiden en hoe we daarbij het beste kunnen omgaan met moeilijkheden die we tegenkomen.
In mindfulness & zelfcompassie vond ik een manier om dit voor mijzelf heel direct te onderzoeken. Mijn eerste ervaring met meditatie deed ik ruim 20 jaar geleden op in India. Hier kwam ik tot het inzicht dat je je eigen geest kan trainen om bewuster en prettiger in het leven te staan. Met de beoefening van zelfcompassie leerde ik opener en vriendelijker met mijzelf en moeilijke ervaringen te zijn en dat helpt mij nog steeds in het omgaan met tegenslagen in het leven.
Bij De Mindfulness Academie begeleid ik de verdiepende mindfulness- en compassiejaargroep. De op het leven gerichte benadering van de mindfulnesstraining sluit goed aan bij de manier waarop ik mijn meditatie beoefening beleef en hoe ik deze door wil geven aan anderen.
Mijn begeleiding karakteriseert zich door rust en betrokkenheid waarin voor iedereen ruimte is om op eigen tempo en manier mindfulness en zelfcompassie eigen te maken en te onderzoeken wat de waarde ervan is in het eigen leven.
Thorsten is een van de wetenschappers die de variant op de mindfulnesstraining Mindfulness- Based Cognitive Therapy (MBCT) tot zijn huidige standaard heeft ontwikkeld, waarbij in de UK in sommige gevallen de behandeling van voorkeur is.
Vele jaren heeft hij aan de zijde van professor Mark Williams aan de universiteit van Oxford de oefeningen en technieken van MBCT verder verfijnd en onderzocht. Daarnaast heeft hij als ervaren clinicus vele groepen met uitdagende kwetsbaarheden (depressie, suïcidaliteit) in mindfulness begeleid.
Tegenwoordig is hij Associate Professor aan het Department of Psychology van de universiteit van Exeter. Tevens doet hij aan de Freie Universität Berlin onderzoek naar de neurobiologische factoren die voor verandering zorgen als gevolg van MBCT. Geeft samen met Mark Williams MBCT retraites voor professionals. Naast cognitief-psycholoog en wetenschapper is Thorsten ook yogaleraar.

Christopher Germer
Psychologist, Harvard Teacher and Mindful Self-Compassion Teacher
Chris Germer, PhD is a clinical psychologist and lecturer on psychiatry (part-time) at Harvard Medical School. He co-developed the Mindful Self-Compassion (MSC) program with Kristin Neff in 2010 and MSC has since been taught to over 100,000 people worldwide.
They co-authored two books on MSC, The Mindful Self-Compassion Workbook and Teaching the Mindful Self-Compassion Program. Chris spends most of his time lecturing and leading workshops around the world on mindfulness and self-compassion.
He is also the author of The Mindful Path to Self-Compassion; he co-edited two influential volumes on therapy, Mindfulness and Psychotherapy, and Wisdom and Compassion in Psychotherapy; and he maintains a small private practice in Arlington, Massachusetts, USA.